A péntek kezdődő felkészítés Marcaliban a köteles polgári védelmi szervezet „lakosságvédelmi”, „logisztikai","műszaki és kárfelszámoló” egységeinek képzésével indult.  A mentőcsoport tagjai alapvető vízkár-elhárítási feladatokat ismételték át, majd gyakorlati kiképzés során egy ideiglenes befogadóhely kialakítását sajátították el. Sávolyon a Marcali Járás Berzsenyi Mentőcsoportjának éves katasztrófavédelmi és honvédelmi felkészítését tartották. Az elméleti és gyakorlati felkészítésen részt vett a szegerdői és sávolyi önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek tagjai is.

katasztrófa gyakorlat

Siófokon a feltételezés szerint a többnapos esőzés következtében a siófoki tűzoltólaktanya udvarán áthúzódó vízfolyás vízszintje a nagy vízgyűjtő terület miatt jelentősen megemelkedett, a mélyebben fekvő ingatlanrészek veszélybe kerültek. A tömeges riasztások következtében leterhelt elsődleges beavatkozó erők-eszközök megerősítésére a Siófoki Járás Sió Mentőcsoportja, valamint 10 Balaton parti települési mentőcsoport (Balatonfenyves, Fonyód, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonőszöd, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Szántód, Zamárdi) mozgósítását is elrendelték. A hosszan elnyúló munkálatok miatt a váltás érdekében mozgósították a Fonyódi Járási Vitorlás- és a Tabi Járási Koppány Mentőcsoportját is.

katasztrófa gyakorlat


A barcsi, a nagyatádi és a csurgói járásokban a mentőcsoportok riasztási gyakorlatával indult a minősítés. A jelzést követően az állomány a meghatározott helyen és időben megjelent. Ezt követően az elméleti oktatás (jogszabályok, magatartási normák, állományra vonatkozó kötelezettségek és kötelességek) mellett a mentőcsoportok tagjai az alapvető vízkár-elhárítási feladatokat ismételték át és a nemzeti támogatás keretei belül befogadó helyet alakított ki. A huszonkét települési mentőcsoport állománya a gyakorlati foglalkozáson nyúlgátat épített bordás megtámasztással, ellennyomó medencét alakított ki, továbbá vízszivattyúzási és mobilgát építési feladatok hajtottak végre.

katasztrófa gyakorlat

A Kaposvári Járási Kapos Mentőcsoportja éves gyakorlatának, az önállóan beavatkozó Nagybajomi Önkéntes Tűzoltó Egyesület éves minősítő gyakorlatának Nagybajom adott otthont, s itt tartották a Kaposvári Járás közbiztonsági referenseinek továbbképzését is. A Kapos Mentőcsoport tagjai előzetesen honvédelmi, katasztrófavédelmi és munkavédelmi képzésben részesültek, majd egy feltételezett szituációban kellett helytállniuk. A csoport állománya a gyakorlat során felelevenítette a nyúlgát építés mozzanatait bordás megtámasztással. A rendszerbeállító minősítő gyakorlat feltételeit teljesítette Juta, Igal, valamint Alsóbogát, Edde és Somogyjád települési mentőcsoportja. Az egységek bizonyították, hogy felkészültek a vizek kártételei elleni védekezésre.

katasztrófa gyakorlat

A minősítő gyakorlatokat követően a mentőcsoportok tagjai ünnepélyesen esküt is tettek, hogy a baj óráiban segítenek embertársaikon és megóvják értékeiket.

Forrás és fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság

Címkék: katasztrófavédők, megye, gyakorlat, tűzoltók, Somogy, kék hírek