A katasztrófavédelem munkatársai szerint, a legtöbb gondot az okozza, hogy az emberek nemcsak a kijelölt anyagokkal fűtenek, ennek következtében pedig könnyebben elkormolódnak a kémények.

A katasztrófavédelem kéményseprő szerve Somogy 246 tepelülésének 150 ezer kéményét ellenőrzi. Július 1-vel ugyanis ők vették át ezt a feladatot. Eddig körülbelül 23 ezer kéményt néztek meg.

- A kémények mintegy 40 százaléka szorul javításra. Sokdzor például a kémények kéményajtaját kell kicserélni - tudtuk meg a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferensétől, Bázelné Mihályka Szabinától.

A fűtési szezon közeledtével nemcsak a kéményeket, hanem a kazánokat, és az egyéb fűtő berendezéseket is érdemes megvizsgáltatni. Ezen kívül ajánlott szénmonoxid mérőket elhelyezni a lakásban, de mindegy melyiket választjuk. Az utóbbi évek ellenőrzései során ugyanis több készülékről kiderült, hogy nem biztonságosak. A szaküzletekben már csak kiválóan működő készüleket lehet kapni, azonban az sem mindegy hogyan helyezik el.

A szénmonoxid-mérők pozitív listáját egyébként megtalálják a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság honlapján.

Címkék: kémény, somogy, ellenőrzés, kék hírek