A versenynek egy zalai olajfinomító és a zalaegerszegi vasútállomás adott otthont. Az első országos szakmai megmérettetésen a főváros és a tizenkilenc megyei igazgatóság csapata vett részt.

A kétfős csapatokat olyan, az iparbiztonsági szakterületen jártas katasztrófavédelmi szakemberek képviselik, akik rendszeresen részt vesznek a veszélyes áruk vasúti szállításának ellenőrzésében, valamint az elmúlt években szervezett központi képzéseken és a gyakorlatokon. A háromnapos tudáspróbának a MOL Magyarország Nyrt. Zalai Finomítója és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. zalaegerszegi vasútállomása adott otthont.

Az első napon elméleti tudásukról kellett számot adniuk a versenyzőknek egy harminc kérdést tartalmazó teszt megírásával és egy esettanulmány kidolgozásával.


Fotó: Zala MKIFotó: Zala MKIFotó: Zala MKIFotó: Zala MKIFotó: Zala MKIFotó: Zala MKI
Fotó: Zala MKI
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az esettanulmány az életből vett példák alapján állította megoldandó helyzet elé a versenyzőket, amelynek megoldásához a jogszabályok alapos ismeretére volt szükség. Az elméleti próbát mindannyian sikeresen teljesítették.

A második napon a csapatok két-két gyakorlati feladaton keresztül mérték össze tudásukat. Az első gyakorlat során egy a vasútállomáson várakozó, a Rail Cargo Hungaria Zrt. által biztosított, előre berendezett, veszélyes áruval megrakott, szabálytalan szerelvényt kellett ellenőrizniük.

A második gyakorlati feladat egy telephelyen zajlott, ahol veszélyes áru vasúti fuvarozásának előkészítését, a vasúti kocsik állapotát, valamint a dokumentumokat vizsgálták az ellenőrök. Az értékelés során az ellenőrzési jegyzőkönyv szakszerű felvételét, a szabálytalanságok dokumentálását, illetve a rejtett szabálytalanságok feltárását vizsgálták.

Az összesített pontszámok alapján a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság versenyzői, Borsos Tamás és Fülöp Péter tűzoltó alezredes a harmadik helyen végeztek.

Címkék: zala megye, ellenőrök, gyakorlat, tűzoltóság, verseny, somogy, kék hírek