Egy baleset következtében veszélyes anyag jut a levegőbe, amely a lakosságra is veszélyt jelenthet – ez volt annak az együttműködési gyakorlatnak a feltételezése, amelyet a marcali katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője szervezett az éles helyzetekben is együtt dolgozó tűzoltóknak, mentőknek, rendőröknek és a települési polgári védelmi szervezet tagjainak.

null

Bozsek Balázs tűzoltó alezredes azt ellenőrizte a gyakorlat során, hogy a mentésben résztvevők képesek-e feladataikat összehangolni és felkészültek-e egy hasonló valós helyzet kezelésére. Mindeközben a gyakorlat arra is lehetőséget biztosított, hogy a település polgári védelmi szervezete gyakorolja a lakosságvédelmi feladatok tervezését Nagyszakácsi veszélyeztetett részében.

null

A feltételezés szerint a József Attila és az Ady Endre utca kereszteződésében szenvedett balesetet két személyautó, az egyik egy narancssárga táblával ellátott utánfutót húzott. Az ütközés következtében a veszélyes anyagot tartalmazó tartály megsérült és a festékalapanyag a szabadba került. Utóbbi jármű vezetője a sérült autóba szorult, míg a másik gépkocsi sofőrje elindult segítséget kérni, ám egy közeli ingatlan területén rosszul lett és elájult.

null

A marcali hivatásos és a böhönyei önkormányzati tűzoltók csak a jármű ajtajának kifeszítését követően tudták kimenteni az autó eszméletlen vezetőjét a kocsiból és rövid idő alatt megtalálták a másik sérültet is. A szél felerősödését követően intézkedniük kellett a közeli oktatási intézményben tartózkodók biztonságba helyezéséről. A mentésvezető tevékenységét és a veszélyes anyag felderítésének, beazonosításának módszerét, valamint az életmentés szakszerűségét Bozsek Balázs tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő értékelte, aki szerint a beavatkozók eredményesen hajtották végre a mentési munkálatokat.



A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Címkék: nagyszakácsi, katasztrófavédők, gyakorlat, kék hírek