Szombathelyen, június 20-22. között rendezték meg a katasztrófavédelmi ADR-ellenőrök első országos szakmai vetélkedőjét. A veszélyes áruk közúti szállításának kontrollját végző kollégák között a Somogy megyei páros a második lett, és egy különdíj büszke tulajdonosa.

A szakmai versenyre érkező kétfős csapatok az elmúlt években szervezett központi képzéseken és a gyakorlatban megszerzett tudásuk alapján készülhettek fel a megmérettetésre. A résztvevőknek az első napon elméleti tudásukról kellett számot adniuk: két órájuk volt arra, hogy kitöltsenek egy harminc kérdést tartalmazó tesztet, illetve kidolgozzanak egy esettanulmányt. Utóbbi az életből vett példák alapján állította megoldandó feladat elé a versenyzőket, a siker előfeltétele a jogszabályok alapos ismerete volt.

A második nap során a versenyzők két gyakorlati feladaton keresztül mérték össze tudásukat. Az egyik során azt mutatták be, hogyan kell szabályosan kiállítani a közúti forgalomból azt a járművet, amelyet ellenőrizni akarnak. A versenyszám értékelésénél fontos szempont volt a gépjárművezetővel történő kommunikáción túlmenően az intézkedéstaktikai elemek megfelelő alkalmazása és a biztonsági szabályok betartása. Ennél a feladatnál a mindenre kiterjedő értékelés érdekében a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési szakembere is segítette a pályafelügyelők munkáját.

A második gyakorlati feladat egy jármű rakományának vizsgálatából állt, ennek során a versenyzők megmutathatták szakmai rátermettségüket, elméleti tudásuk gyakorlatban történő alkalmazását, mindezt hatékony csapatmunka keretében. Egy kocsi rakterében a kollégák különböző, szabálytalanul „szállított” veszélyes anyagokat találtak. A közúton és vasúton is fuvarozott szállítmány vizsgálata alkalmával kellett a szabálytalanságokat feltárni és dokumentálni - vagyis ellenőrzési jegyzéket és jegyzőkönyvet kellett készíteniük, illetve meg kellett találniuk a rejtett szabálytalanságokat. Ebben a versenyszámban a Somogy megyei csapat teljesített a legjobban, így az övék lett a különdíj.

Az összesített pontszámok alapján a versenyt a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte, második helyezést ért el Somogy megye párosa (Borsos Tamás és Fülöp Péter tűzoltó alezredes), harmadikként pedig a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság versenyzői végeztek.

Címkék: veszélyes áru, ellenőr, katasztrófavédő, Somogy, kék hírek