A szünidő beköszöntével jóval több gyerek használja biciklijét, mint iskolaidőben. A közlekedési rendőrök azt mondják, bár nagyon sokat tudnak a gyerekek a szabályokról inkább mástól várják, hogy figyeljen rájuk.

Azt gondolják, hogy ha figyelmetlenül hajtanak át a zebrán, útkereszteződésen, vagy lelépnek a járdáról az úttetstre, akkor az autó sofőrje gyorsan reagál és hamarabb megáll, minthogy a baleset bekövetkezzen.

- Gyalogosként fő baleseti okként jelentkezik a vigyázatlan, hirtelen lelépés az úttestre. ez elsősorban álló jármű, mozgó jármű tárgy mögül való kilépést jelent. Kerékpárosként sokkal több szabályra kell odafigyelniük - mondta Vácz Edit, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezető-helyettese.

De nem csak a biciklizés jelent kockázatot a gyerekek számára. A játszótéren is számtalan veszélyforrás leselkedik rájuk. Ezen kívül pedig a mentősök szerint egy egyszerűnek gondolt vidéki nyaralás is tartogathat meglepetéseket.

null

- A szünidő kapcsán kiszabadulnak vidékre a nagyszülőkhöz a gyerekek, ott találkoznak olyan élettérrel, amik a város élethez nem szorosan kötődnek és ezáltal különböző sérüléseket szenvednek, felmászank a különböző gyümölcsfákra, onnét leesnek, padlásfeljárókról, általában ezek a tapasztalatok - válaszolta Vörhendi Péter, a Kaposvári Mentőállomás vezetője.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy kerékpározáskor a szabályok betartása mellett a szülők fordítsanak figyelmet arra is, hogy például megfelelő védőfelszerelésben, sisakban induljanak útnak a gyerekek és ha lehet használják ezeket gördeszkázsához, görkorcsolyázáshoz is.

Címkék: szünet, gyerekek, nyár, közlekedés, kék hírek