A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy nevelőszülővel szemben, aki az átmeneti neveltként nála elhelyezett kislányt hátrányosan megkülönböztette a családban nevelkedő többi gyermekkel szemben.

A vádlott nevelőszülőként 2007. júliustól, négy éves korától nevelte a sértettet és az ő fiútestvérét. A családban ekkor már egy nevelt gyermek és a vádlott két vérszerinti gyermeke élt.

2009. évben a vádlott vérszerinti gyermeke és a sértett testvére közötti konfliktus miatt a kisfiút a nevelőszülőtől gyermekotthonba helyezték, míg a sértett továbbra is a vádlott nevelésében maradt, azonban a vádlott ettől kezdve a gyermeket hátrányosan megkülönböztette.

Eleinte a sértett – szemben a többi gyermekkel – nem kapott üdítőt, édességet, nem étkezhetett a családdal, később már a család közös étkészletét, evőeszközét sem használhatta, utóbb pedig már ételmegvonással is büntette a vádlott a gyermeket.

Ezzel egyidőben a vádlott a sértettel szemben trágár szavakat használt és többször bántalmazta kézzel, esetlegesem valamilyen eszközzel, amitől a sértettnek 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

Emellett a vádlott a sértett ruházatát és iskolai felszerelését is hiányosan biztosította, illetve vele szemben igazságtalan büntetéseket alkalmazott, a családban nevelkedő gyermekek rosszalkodása esetén a sértett kapta helyettük a büntetést, előfordult, hogy a sértett rossz viselkedése esetén nem feküdhetett az ágyába, az éjszakát a földön fekve töltötte.

Mindennek következtében a sértett testi fejlődése a korától elmaradt, egészségügyi problémái keletkeztek, míg végül 2014. novemberben kikerült a vádlott neveléséből.

Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta, a vádemelésről pedig – azzal egyidejűleg – értesítette a Somogy Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályát.

Címkék: gyermekbántalmazás, nevelőszülő, vádemelés, kék hírek