A szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt rendelte el a járásbíróság – a Siófoki Járási Ügyészség indítványára – ugyancsak 1 hónapra egy magyar-egyiptomi állampolgárságú gyanúsított előzetes letartóztatását is.

A gyanúsítottal szemben az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanúsított 2015. augusztus 13-án állapodot meg egy iraki és egy egyiptomi állampolgárral – akik útlevéllel nem rendelkeztek – , hogy fejenként 1.500,-Euro-ért segítséget nyújt nekik ahhoz, hogy Magyarországon keresztül Olaszországba utazzanak.

A gyanúsított a pénzt a milánói célállomásra történő megérkezést követően kapta volna meg. Az iraki és egyiptomi állampolgárok szállításához szükséges személygépkocsit, ahhoz a sofőrt a gyanúsított biztosította.

A két külföldi személy a gyanúsított által biztosított személygépkocsival és sofőrrel Budapestről indult el és a horvát határt a letenyei határátkelőnél akarták elhagyni, mivel azonban útlevéllel nem rendelkeztek, visszafordultak, majd Siófokon a rendőrjárőr igazoltatta őket.

Címkék: embercsempészet, előzetes, határ, kék hírek