Az adatok tanúsága szerint tavaly Somogy megyében a bűncselekmények száma valamelyest csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor még mindig a vagyon elleni bűncselekmények vezetik a statisztikákat.

Mindezekkel együtt a somogyi rendőrök szerint továbbra is fontos a bűnmegelőzés és az áldozatok segítése. Jávorszkyné Molnár Magdolna, az SMRFK bűnmegelőzési osztályvezetője: "nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a potenciális áldozatoknak akár korcsoportonként szerint is tanácsokkal szolgáljunk, többek közt arra nézve, hogy ők saját maguk, hogyan tudják megvédeni a saját értékeiket, illetőleg a szükséges önvédelmi mechanizmusokat hogyan tudják kialakítani."

Nyáron a Balaton-parti turizmus miatt megnő a megyébe érkezők, és velük együtt az elkövetett bűncselekmények száma. A legtöbb esetben kifigyelik, hogy mikor nincsenek a nyaralóban és akkor törnek be, vagy megvárják a strandon, amíg fürdeni indulnak az áldozatok. A tolvajok leginkább készpénzre, bankkártyára és ékszerekre mennek. Az áldozatoknak a Fehér Gyűrű Egyesület segít a bajban, a szervezet siófoki irodavezetője Ágó Zsófia: "van, hogy pénzbeni segítséget nyújtunk, segítünk például megszervezni a hazautazást. Előfordul, hogy szállást kell biztosítani, főleg ha külföldi áldozatról volt szó."

Edvard Munch: A sikoly című alkotásának részlete
Edvard Munch: A sikoly című alkotásának részlete

Az áldozatvédelmi naphoz kapcsolódóan az igazságügyi miniszter bejelentette, hogy rövidesen minden bűncselekmény esetén kötelező lesz a sértettek előzetes értesítése, ha az elkövető szabadlábra kerül, vagy a büntetéséből szabadul.

A 14 évesnél fiatalabbakat pedig minden esetben kizárólag nyomozási bíró előtt, gyermekmeghallgató szobában, szükség esetén szakértő jelenlétében hallgathatják ki, és tilos lesz a gyermekkorúak szembesítése.

Címkék: kódex, sértett, elkövető, eljárás, bűncselekmény, áldozat, kék hírek