Az elmúlt évek egyik legnagyobb havazása két éve márciusban volt. Akkor több napra teljesen megbénult a közlekedés az egész Dunántúlon. Somogyban is járhatatlanok voltak az utak. Sokakat meglepetésként is ért a rengeteg hó. Volt, aki még a nyári gumikat sem cserélte le. Lépten nyomon lehetett árokba csúszott autókkal találkozni.

A Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság helyettes vezetője Szijártó István a fentebb említettek miatt is azt javasolja, hogy "a téli útviszonyok között semmiképpen sem az előírt legmagasabb sebeséggel illik közlekedni, hanem olyat kell választani, amit az útviszonyok megengednek. Ez, pedig néha bizony a 20-30 kilométer per órás sebesség. A másik fontos dolog pedig a követési távolság betartása!"
 
Igaz, téli gumikkal sem lehet haladni, ha méteres magasságban áll a hó az utakon. A közútnál azt ígérik, ilyen biztosan nem fordul majd elő a megyében. Német Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt, somogyi igazgatója: "Jelen pillanatban a megyében 29 kombinált eszköz áll rendelkezésre a téli feladatok elvégzésére. Ezen kívül 4 bérelt eszköz. Nagyobb havazás esetén munkába tudunk állítani 131 olyan eszközt is, ami a hóeltakaírtásban szolgál segítségünkre."  

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

A katasztrófavédők összesen 50 veszélyes útszakaszt találtak Somogyban. Meredek emelkedőket, vagy éles kanyarokat. Ezek környékén speciális melegedőhelyeket is kijelöltek. A megyében összesen 151 melegedő- és 95 befogadóhely van.

Egyelőre azonban ezekre biztosan nem lesz szükség. A KaposPont időjósa, Szalinay Tibor szerint ugyanis enyhe tél elé nézünk: "A hosszútávú előrejelzés szerint továbbra is enyhének látszik a következő 3 hónap. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy átmenetileg nem lehetnek téliesebb időszakok."

Címkék: , közút, katasztrófavédő, havazás, rendőrség, kék hírek