Péntek este a francia nemzeti stadionban, a Stade de France-ban a francia-német labdarúgó-mérkőzést játszották, amikor robbanásokat hallottak. Kiderült, hogy két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a terroristák.

Legalább hárman meghaltak a robbantásokban, amelyek közül kettőt a bejáratoknál, egyet pedig egy McDonald's étteremnél követtek el. A francia elnököt azonnal kimenekítették a stadionból.

Eközben Párizsban több helyszínen támadtak és lövöldöztek a terroristák. A La Belle Equipe bárban a rue Charonne-on, a Le Carillon bárnál, a rue de la Fontaine au Roi-nál, illetve a boulevard Voltaire-en. Tucatnyi embert megöltek, az emberek az utcán hevertek holtan.

A legtöbb áldozattal járó mészárlást azonban a XI. kerületi Bataclan koncertteremnél végezték: nagyjából 70 embert öltek meg. A koncertteremben az Eagles Of Death Metal lépett fel, az egyik zeneszám közben jöttek be Kalasnyikovval, és halomra öldösték az embereket.

null

A francia főügyész szerint legalább 120 ember halt meg, öt terroristát ártalmatlanítottak. A legfrissebb hírek szerint az Iszlám Állam áll a támadás mögött.

François Hollande francia elnök kihirdette a rendkívüli állapotot, és bejelentette, hogy újra bevezetik a határellenőrzést. Hollande emellett "könyörtelen háborút" hirdetett a terroristák ellen. A párizsi főpolgármester, Anne Hidalgo azt kérte, hogy a fővárosban senki ne menjen az utcára éjjel.

null

A világ szinte összes vezetője gyorsan reagált, és részvétet nyilvánított. A legfontosabb talán, hogy Barack Obama amerikai elnök azt mondta, "az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonásáért".

A párizsi merényletek miatt megerősítették Magyarország védelmét, a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra, a Fidesz tisztújító kongresszusát pedig elhalasztják - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az M1 aktuális csatornán.

Közölte, a magyarországi terrorveszély B szintjét "százszázalékos működésbe hoztuk". Így több rendőr és katonai rendész lesz az utcán, megerősített fegyverzettel. Az eseményeket értékelik, és ha kell, újabb intézkedéseket hoznak, mert a legfontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága - mondta a miniszterelnök.

Bejelentette azt is, hogy a kormány vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett. A vasárnapra tervezett Fidesz-kongresszust elhalasztják egy későbbi időpontra, amit Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök azzal magyarázott, hogy egy pártkongresszus mindig ünnep, és ebben a helyzetben nem lehetséges ünnepelni.

A vasárnapi budapesti magyar-norvég labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban azt mondta: a meccs biztonsági kérdéseiről már tárgyal a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Belügyminisztérium, az UEFA döntésétől függ, hogyan rendezik meg a találkozót.

Arra a kérdésre, van-e bármilyen jelzés arra, hogy esetleg Magyarország is terrorcselekmény célpontja lehet, a kormányfő azt válaszolta: kizárni semmit sem lehet, "jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan adat, ami közvetlen veszélyt jelezne, de ez bármikor megváltozhat". "Abszolút biztonságos helyzet nincs, a körülményekhez képest lehetséges legnagyobb biztonságot kell megteremtenünk" - mondta Orbán Viktor.

Címkék: Iszlám Állam, párizs, terrortámadás, kék hírek