Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Az autóvilágításnak komoly szerepe van a közúti balesetek megelőzésében mind nappali, mind szürkületi, illetőleg az éjszakai vezetés során. A belátható útszakasz megvilágítása csakúgy, mint a gépjármű észrevehetővé tétele biztonsági tényező. Megfelelően megválasztott fényforrásokkal mindkét esetben javul a vezető vizuális ingerekre való reagálása és reakcióideje.

A szabályosan beállított fényszóróval pedig a szembejövő vezető vakítása is elkerülhető. Mindezek nagymértékben hozzájárulnak a balesetek megelőzéséhez. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy sok esetben előfordul, hogy nem szabványos vagy nem a gyártó által előírt fényforrásokat használnak a gépjárművekben. A megvilágítási paraméterek ezekkel a fényforrásokkal lényegesen rosszabbak, így nagymértékben csökkentik a gépjárművezető, valamint a szembejövő vezető látásminőségét.

Az országos kampány honlapja folyamatos feltöltés alatt áll, melyen elérhetőek azok a szervízek és optikák, akik csatlakoztak a programhoz, melynek keretében a személy-, illetve tehergépkocsik, motorkerékpárok 2015. december 10-ig ingyenesen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy az akcióhoz csatlakozott szervizekben járművüket szakemberek átvizsgálják.

A kampány második részében, 2015. novemberétől a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai teljes körűen és kiemelten vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek, a motorkerékpárok és kerékpárok világítását, láthatóságát.

A kampánnyal kapcsolatos információkról, valamint a résztvevő szervizekről és optikusokról a www.latnieslatszani.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Címkék: látni, látszani, SMRFK, kampány, rendőrség, kék hírek