A cseh kormány hétfőn döntött arról, hogy első szakaszban 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében.

A Balaton 2015 nevű gyakorlat keretében a cseh katonák október 15-től december 15-ig lesznek Magyarországon. A katonák többsége az Olmützben és Bechyneben lévő szárazföldi egységek tagja. A csehek hét tehergépkocsit, egy kotrógépet és tíz tábori konyhát visznek magukkal Magyarországra - mondta a szóvivő.

null

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a héten korábban úgy nyilatkozott, hogy a cseh segítségnyújtás további formája és mértéke a magyar fél igényeitől függ.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter a visegrádi országok tárcavezetőinek csütörtöki luxemburgi találkozója után újságíróknak azt mondta, hogy Csehország több mint ötven rendőrt és mintegy száz katonát ajánlott fel Magyarországnak a déli határok védelmére, megfelelő műszaki eszközökkel.
Csehország a V4-ek soros elnöke, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.

Címkék: Csehország, migráció, katonaság, határ, kék hírek