22:56

Egy újabb somogyi határátkelőnél, a barcsi Dráva-hídon át is érkeztek migránsok Horvátországból. Az M1 aktuális csatorna tudósítója arról számolt be, hogy az első, mintegy 200 fős csoport vasárnap este gyalog jött át a határon, de késő este még további, több busznyi ember érkezése várható.

22:50

26 vagonnal, csaknem 3000 migráns ment el a nap folyamán Zákányról. Amikor már mindenki azt hitte, hogy kiürül az állomás, újabb ezer bevándorló került elő a zöld határon. Ez a helyzet most a határnál.

19:20

Újabb hírek Zákányból: helyszíni tudósítóink szerint egy körülbelül 2000 fős csoport érte el az elmúlt percekben a határt.

18:25

Kollégáink jelenleg is a Zákány környékén tartózkodnak. Az éjjel érkezett migránsokat vonatokkal elszállították a helyszínről, azonban a nagy rendőri készültségből arra lehet következtetni, hogy akár már az éjszaka újabb csoportok érhetik el a határt.


Fotó: Fülöp ZsoltFotó: Fülöp ZsoltFotó: Fülöp ZsoltFotó: Fülöp ZsoltFotó: Fülöp Zsolt
Fotó: Fülöp Zsolt
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

16:20

A megszokott rend szerint folytatódik hétfőn az óvodai és iskolai munka Zákányban, ám rendkívüli esemény esetén azonnal lezárják az oktatási intézményeket - közölte a Somogy megyei település polgármestere vasárnap az MTI-vel.

Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP) elmondta: a horvát határ mentén fekvő Zákányba péntek óta folyamatosan érkeznek a migránsok Horvátországból. Mivel az iskola közvetlenül a vasútállomás, az óvoda pedig a migránsok által birtokba vett sportpálya mellett van, polgármester - mint közölte - fontosnak tartja, hogy megnyugtassa a település lakóit, a gyermekek biztonságban lesznek.     

Kifejtette: vasárnap délután tájékoztatják a teendőkről a civil szervezetek és az intézmények vezetőit és a pedagógusokat, továbbá a település Facebook-oldalán is tudatták, hogy a gyermekek - a több mint 100 iskolás és 30 óvodás - kizárólag a szülőkkel, vagy meghatalmazottjukkal hagyhatják el az óvodát, illetve az iskolát.


15:45

Vasárnap délutánra normalizálódott a helyzet a Somogy megyei Zákánynál. A településről vonatokkal szállították el azt a csaknem 2 ezer migránst, akik az éjszaka érkeztek a horvát határ irányából.

A helyiek azóta azt a több zsáknyi szemetet is eltakarították, amit az illegális bevándorlók hagytak maguk mögött.


A Hajrá Zákány nevű Facebook oldalon osztottak meg a helyiek több fotót is a vasárnap reggeli és a korábbi napok helyzetéről.

Fotó: Hajrá Zákány
Fotó: Hajrá Zákány

A legfrissebb képen jól látszik, hogy a délelőtt folyamán is több száz migráns várakozik a határmenti község vasútállomásán.



A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az M1 híradója szerint akár több ezer migráns is érkezhet az elkövetkezendő órákban Zákány környékére.

Helyszín

Címkék: Zákány, illegális bevándorlás, Somogy megye, kék hírek