Az éjszaka folyamán is dolgoztak a hivatásos és önkéntes tűzoltók a három településen, sőt a járási mentőszervezet is készenlétben volt, bármelyik pillanatban képesek lettek volna beavatkozni. Az eső azonban elállt, az utcákról mára visszahúzódott a víz, a mélyebben fekvő területek vízelvezetőiben láthatóak csak a tegnapi felhőszakadás nyomai. Erről a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetése, valamint a Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai is meggyőződtek, végigjárták a kritikus helyszíneket, ahol a délelőtti órákban már a hordalékot takarították a járdákról az ingatlan tulajdonosok.

A Miskolci Polgármesteri Hivatal üdülőjében táborozó gyerekeket éjszakára a balatonkeresztúri sportcsarnokban szállásolták el, mára Balatonfenyvesen biztosítanak nekik szállást, az épületeket ugyanis fertőtleníteni kell.

Helyreállították a szakemberek a Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vasútvonal Fonyód –Balatonszentgyörgy közötti szakaszát. A vonatforgalom jelentős korlátozással, szakaszosan indul meg. A közlekedés biztonsága érdekében Balatonmáriafürdőnél Balatonszentgyörgy irányába egy rövidebb szakaszon egyelőre 20 km/h kilométer per órás sebességkorlátozást kellett bevezetni, és fokozott pályafelügyeletet rendeltek el.

A Budapest-Keleti pályaudvarról ma 18 óra 20 perckor induló Adria nemzetközi vonat már az eredeti útvonalon közlekedik, a belföldi személyszállító-vonatok pedig a szerdai üzemkezdettől már a teljes vonalon járnak, így hajnaltól nem kell vonatpótló autóbuszokra átszállni.

Kedden délután Balatonmáriafürdő Vilma utcájában harminc ház udvarában még mindig majd 30-40 centiméter magasan állt a víz, ezért a marcali hivatásos tűzoltók újra szivattyúkat állítottak munkába. Előreláthatóan a koraesti órákra normalizálódik a helyzet ebben az utcában is.

 

Címkék: özönvíz, kék hírek, eső, balaton