"Megteltünk” - így kommentálta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna kedd esti hírműsorában azt, hogy technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti az illegális bevándorlók visszafogadását más uniós országokból a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.

Mint mondta: az ország nem tudná kezelni, ha a délről érkező migrációs nyomás mellett elkezdenének visszaáramlani azok az illegális bevándorlók, akiknek az ügyét más országokban kedvezőtlenül bírálták el.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországnak van-e joga felmondani az úgynevezett dublini rendeletet (az EU egyik menekültügyi jogszabálya, melynek értelmében a menekültek csak abban az uniós tagállamban nyújthatnak be menedékkérelmet, ahol először léptek az európai közösség területére), azt válaszolta, hogy nem nagyon van más választása, hiszen a magyar ellátórendszer nincs felkészülve a menekültáradatra és ezzel szerinte a láthatóan az unió sem tud mit kezdeni.

fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

"A magyar-szerb határszakaszon létesítendő ideiglenes biztonsági határzár megépítéséhez, az anyagbeszerzéshez 6,5 milliárd forint elkülönítéséről döntött a kormány" - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A jövőre vonatkozóan a miniszter leszögezte: "minden határszakaszon, ahol a törvénysértő (...) bevándorlás megakadályozására nincsen más hatékony mód, ott az ideiglenes biztonsági határzár felépítésének eszközét fogjuk alkalmazni".

Címkék: bevándorlás, határ, menekült, kerítés, migráns, illegális, kék hírek