A közelmúltban az egész országot megrázta a dohánybolti gyilkosság. A gyanúsított B. Pétert 24 órán belül elkapták a rendőrök, ebben segítségükre volt a városban kiépített kamerarendszer is.

A városlakók többsége is elégedett a Kaposváron működő több mint száz közterületi kamerával. A tapasztalatok szerint azonban sokan éppen emiatt nem jelentenek be bűncselekményeket, szabálysértéseket.

Szabó János, szociológus szerint ugyanakkor az is megfigyelhető ebben az esetben, hogy mindenki arra számít, hogy majd más közbelép, ha valami helytelent lát az utcán: "A szociálpszichológia már régen leírta, hogyha tömegben észlelünk egy jelensége, akkor annak kezelését, megoldását egymásra hárítjuk, ez az úgynevezett felelősség elhárítás és hát az egoizmus. Én azt gondolom, hogy ez nem jó. És még egy okot említenék a bejelentésekkel kapcsolatban. Azt, hogy az emberek félnek a tanúskodástól."

Ezt a magatartást erősíti az is, hogy sokan azt hiszik, hogy már semmit sem kell tenniük, ha közterületi kamera működik a környéken. A közterület-felügyelet vezetője, Herczeg Attila azonban azt mondja: nem feltétlenül indul automatikusan intézkedés akkor sem, ha a kamerák rögzítenek valamit: "Hogyha valakit sérelem ér, akkor mindenképpen meg kell tenni a köztes lépések, akár a rendőrségen, akár a közterület-felügyeletnél jelezni kell a problémát, azért, hogy minél gyorsabban lehessen reagálni, lehessen intézkedni a felvételek alapján."

A kamerarendszer kiépítésének egyik célja egyébként az volt, hogy elrettentsék a rongálókat, a tapasztalatok szerint ez sikerült is, a rongálások a belvárosban ugyanis szinte teljesen megszűntek.

Címkék: közöny, . bejelent, bűncselekmény, kamera, kék hírek