A Somogy Megyei Főügyészség hivatali visszaélés, bélyeghamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy volt kaposvári anyakönyvvezető ellen. A bűnügyben a nyomozás lefolytatására belső vizsgálat eredményeként került sor.

Az anyakönyvvezető még 2013. február 25. és 2014. szeptember 5. között a születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatok kiállításakor, továbbá a születési név megváltoztatásakor, valamint a házassági névviselési forma módosításakor elkérte az ügyfelektől az illetékbélyeg árát, de új illetékbélyeg helyett inkább régebbi okiratokról szedte le a bélyegeket és azokat ragasztotta fel az új papírokra. Az így befolyó pénzt pedig magára költötte.

Hogy ne bukjon le, a régi okiratokat apró darabokra tépte és az irodai kukába hajította. Így összesen 1826 db papírt semmisített meg.

A vádlott a már felhasznált bélyegek újként történő ismételt felhasználásával összesen 1.140.000,-Ft illetékbevétel kiesést okozott a Magyar Államkincstárnak.

A főügyészség a vádlottat hivatali visszaélés bűntettével, bélyeghamisítás bűntettével, valamint 1826 rendbeli közokirattal visszaélés vétségével vádolja, a vádlottal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől eltiltás, valamint vagyonelkobzás indítványozására került sor.

Címkék: illetékbélyeg, közokirat, hamisítás, pénz, kék hírek, Kaposvár