Mintegy fél méter magasan állt a víz egy nagyatádi ház pincéjében, ahol élelmiszert tároltak. A szuterénből a nagyatádi tűzoltók szivattyúval távolították el a vizet szombaton délelőtt.

Kaposváron, a Cseri úthoz közel egy telephelyen égett a száraz aljnövényzet mintegy 400 négyzetméteren. A megyeszékhely hivatásos és önkéntes tűzoltói kéziszerszámokkal és egy vízsugárral fojtották el a lángokat.

A délutáni órákban szintén lángra lobbant gaz adott munkát a kaposvári egységnek. Bárdudvarnokon, a Petörke völgyben oltották el lángokat a tűzoltók.  

Majd Szentbalázsra riasztották a tűzoltókat, itt a helyi önkéntesek fékezték meg az avartüzet, amely már a szomszédos erdősávot veszélyeztette.  

Siójuton húsz méter hosszan gyulladt meg a nádas, a lángokat a siófoki tűzoltók fékezték meg.

Egy somogyaszalói kéményből egy méteres lángok csaptak fel a bejelentő elmondása szerint. A kétszintes családi ház kazánjának kéményében beizzott a kátrány. A kéményseprő miután kitisztította és átvizsgálta a kéményt, nem engedélyezte, hogy azt használják, míg ki nem javítják annak hiányosságait.

A késő esti órákban pedig Somogyvárra vonultak a marcali tűzoltók. A Kossuth Lajos utcában egy hetven négyzetméteres családi ház egyik szobájában csaptak fel a lángok. A hivatásos egység és a helyi önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos kivitte a gázpalackot és áramtalanította az épületet. A tüzet rövid idő alatt eloltották, a kandallóból eltávolították a még izzó fadarabokat, majd átszellőztették a lakóházat. A lángok nem terjedtek át a többi helyiségre. A tűzben nem sérült meg senki.

Vasárnap délelőtt a böhönyei tűzoltók beavatkozására volt szükség, Inkén mintegy kétszáz négyzetméteres terület kapott lángra. A Dózsa György utcai lakóház mögött a tulajdonos gyújtotta be a növényi hulladékot, a tüzet azonban őrizetlenül hagyta. A vései önkéntesek és a böhönyei önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel akadályozták meg, hogy a tűz elérje a szomszédos fenyvest is.

 Látrány külterületén a balatonboglári tűzoltók küzdöttek az avartűzzel szikracsapókkal.

Majd a hét utolsó napja sem múlt el kéménytűz nélkül. Somogysárdon, egy Kossuth Lajos utcai lakóházból kérték a tűzoltók segítségét. A kéményben beizzott a korom, amit egy vízsugárral oltottak el a kaposvári tűzoltók. A kéményseprő kitisztította a kéményt, amely továbbra is használható, ugyanis nem rongálódott.

forrás: SMKI

Címkék: avar, katasztrófavédő, kémény, láng, tűz, Somogy, kék hírek