A Balaton jegén sportolni csak akkor biztonságos, ha a jég megfelelő – legalább 10-12 centiméter - vastagságra hízott. A tó felszínét azonban eltérő vastagságú jég borítja, ráadásul néhol üreges, ezért könnyebben törik. Mi több, gyakori a balatoni jég „rianása”, s a hosszanti repedések miatt a jégen tartózkodás veszélyessé válhat. A jégre lépés előtt ezért minden esetben vizsgáljuk meg annak minőségét.

Az elmúlt három nap során a siófoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság mindhárom szolgálati csoportja a jégről mentést gyakorolta. A feltételezett szituációban egy horgász léket vág a jégen, ám a jég vastagságát nem jól mérte fel. Egy arra járó észreveszi a bajbajutottat, ám a szerencsétlenül járt mentésére csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet, így azonnal tárcsázza a 105-ös segélyhívó számot, s megadja a pontos helyszínt. Mivel még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben 15 percnél többet, ezért még fontosabb, hogy a segítség gyorsan érkezzen. A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 C, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása).


Fotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Fotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A siófoki tűzoltók alig pár perc alatt a helyszínre értek, majd két tűzoltó egy speciális, erre a célra rendszeresített mentőpallóra feküdt és úgy közelítette meg az egyre türelmetlenebb „horgászt” imitáló tűzoltót, akinek a speciális védőfelszerelés ellenére is teljesen elgémberedtek a végtagjai. A balesetet szenvedett férfit a pallóra fektették és egy mentőkötél biztosításával a partra húzták, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

Címkék: mentés, 2015, jég, balaton, katasztrófavédelem, kék hírek