Még december 5-én jelent meg egy marcali férfi kapujában egy 19 éves fiú, aki az egyik pénzintézet alkalmazottjának adta ki magát. Azt mondta, hogy a bank a bankkártyát lecseréli, ezért a régit bevonja. Ezt egy kézzel írt papírral igyekezett nyomatékosítani, amire az volt írva: „Karácsonyra a bank megajándékoz egy másik bankkártyával”.

Ez elég is volt, hogy a fiatalember megszerezze a régi bankkártyát a PIN kóddal együtt. Majd még azt is hozzátette, hogy nemsokára hozza a postás az új kártyát.

A 19 éves férfi és 15 éves barátja innentől ki is használta a kártya adta lehetőségeket. Több mint 200 ezer forintot vettek le róla, amit szépen el is költöttek.

A kártya tulajdonosa - miután furcsának találta, hogy nem érkezett új kártya - elment a bankba és ekkor tudta meg, hogy mekkora összeget emeltek le a számlájáról és hogy a bank nem ad Karácsonyra új kártyát.

A sértett feljelentését követően a marcali nyomozók még aznap azonosították a két fiatalembert, akiket elfogtak és előállítottak a rendőrkapitányságra. A 19 éves B. Bencét és 15 éves barátját – szabadlábon hagyásuk mellett – gyanúsítottként hallgatták ki, ellenük csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

Kihallgatásuk alkalmával kiderült, hogy később még vissza akartak térni a sértetthez és hasonló módon akarták megkárosítani annak testvérét is, azonban tettüket a rendőrök meghiúsították.

A nyomozók a gyanúsítottak otthonában tartott házkutatások alkalmával head seat-et, fülhallgatót, ruhákat, mobiltelefont - melyeket a sértett pénzén vásároltak – az eljárás keretében lefoglalták.

null

A hasonló esetek elkerülése céljából a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat tanácsolja:

  • Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel, trükkös csalókkal az utcákon és lakókörnyezetünkben.
  • Az elkövetők célja, hogy a figyelmet elterelve bejussanak otthonukba és megszerezzék pénzüket, értékeiket.
  • A fenti esetben a sértett mielőtt beengedte lakásába a gyanúsítottat, nem győződött meg arról, hogy valóban hivatalos szervtől érkezett-e.
  • Soha ne engedjen be idegent a lakásába, amíg meg nem győződik arról, hogy valóban hivatalos szervtől érkezett! (kártya, igazolvány)
  • Soha ne adjon ki kezei közül készpénzt, bankkártyát, bármit is ígérnek érte!
  • Bankjától kérje, hogy minden esetben kapjon mobiltelefonjára SMS formájában jelzést arról, ha pénzmozgás történik számláján, így elkerülve azt, hogy napokig úgy használja valaki a kártyáját, hogy arról tudomása sincs!

Címkék: átverés, trükk, bankkártya, marcali, karácsony, csalás, kék hírek