2014 januárjában meggyűlt a baja a sofőröknek az időjárással. Volt olyan nap, hogy az országban Somogy megyében hullott a legtöbb hó.

A védelmi bizottság elnöke szerint felkészültek a hasonló helyzetekre. Több hókotró és szélfogó várja majd az első havat.

- Immáron nyolc olyan hómaró van a megyében, amely a hóátfuvások és a nagyobb mennyiségű hóréteg eltávolításához alkalmas - mondta a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója, Németh Zsolt.

Nemcsak a közútkezelő, a rendőrök és a tűzoltók is felkészültek.

- Kocsijaink nagy részén van hólánc, megkérdeztem a kollégákat fel tudjuk-e szerelni, nem az autószerelő műhelyben, hanem az utakon. Én is gyakorolni fogom ezeknek a felszerelését. A járművekben elrendeltem, hogy mindegyikben legyen pokróc - mondta az SMRFK megyei rendőrfőkapitánya, Piros Attila.

A rendőr és tűzoltóautókban keksz és tea is lesz, amivel a hóban elakadtakat kínálják majd. Ezen túl a megye összes településén kialakították a befeogadóhelyeket.

- Előfordulhat, hogy emberek az úton rekednek, senkit nem hagyunk az úton, ezekre a melegedő, befogadóhelyekre szállítjuk őket és ott az ellátásukról gondoskodunk - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója, Wéber Antal.

A szakemberek ettől függetlenül azt mondják: az autósok felelőssége is, hogy a körülményeknek megfelelő felszereltséggel keljenek útra. A téligumi 7 fok alatt nélkülözhetetlen, és az sem árt, ha van hólánc a csomagtartóban.

 

Címkék: tea, védelmi, bizottság, kék hírek