Szombaton este kilenc óra előtt egy budapesti férfi segélyhívása futott be a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába.

A férfi elmondta, hogy fiával a Siófok-Sóstó előtti vízterületről csónakkal horgászni indultak, azonban a sűrű köd miatt és azért, mert lemerült a csónak elektromos motorja, nem tudnak partra jutni.

Az egyenruhások szolgálati járművükkel a parton hang- és fényjelzéssel próbáltak segítséget nyújtani a tájékozódásban. Eközben a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletese a bejelentővel telefonon tartotta a kapcsolatot, így a férfi közölni tudta a nála lévő telefon GPS-koordináta adatait is.

Az ügyeletes ezek alapján a helyszínre irányította a vízirendőröket, akik a csónakot és a benne ülőket meg is találták, majd a házuktól pár méterre biztonságosan a partra szállították őket.

A vízirendőrök a bejelentővel szemben - a hajózási szabályok megsértése miatt - szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

A siófoki vízirendőrök a csónakos mentést követően 22 óra 50 perckor - szintén Siófok környékén - egy vitorlás segítségére is siettek.

A sűrű köd miatt ugyanis a vitorlás vezetője nem találta meg a Siófoki Stefánia kikötőt, ráadásul valamint homokpadra is futott.

Szorult helyzetéből ezt a hajóst is a balatoni zsaruk segítették ki.


Időközben lezárult a nyomozás annak balatonberényi férfinak az ügyében is, aki eresztőhálóval egy tükörpontyot húzott ki a vízből.

Az eset még október 21-én reggel hét óra körül történt, amikor a 46 éves férfi a tóparttól 20 méterre egy 30 méter hosszúságú eresztőhálót helyezett el.
 
B. Nándort a halászati őr érte tetten, miközben épp egy 2,6 kilogramm súlyú tükörpontyot hozott ki a vízből.

Ezt követően az őr telefonon értesítette a rendőrséget és a rapsicot végül gyanúsítottként hallgatták ki.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a nyomozást most befejezte és az eljárás során keletkezett iratokat - bíróság elé állítási javaslattal - megküldte a Marcali Járási Ügyészség részére.

forrás: SMRFK Sajtószolgálat; fotó: MTI/Varga György

Címkék: csónak, vitorlás, horgász, köd, Balaton, rendőr, kék hírek