Nemzeti ünnepünk, az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója, valamint a köztársaság kikiáltásának 25. jubileuma alkalmából tartott megemlékezéseken a rendvédelmi szerveknél dolgozók között a katasztrófavédelem tagjainak munkáját is elismerték.

A Belügyminisztériumban tartott megemlékezésen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adott át elismeréseket azoknak, akik bátorságukkal és kiemelkedő helytállásukkal az 1956-os hősökhöz méltó módon álltak helyt beosztásukban, vagy nyújtottak segítséget másoknak egy-egy nehéz helyzetben. Öt tűzoltó vehetett át Bátorságért Érdemjelet, közülük ketten Siófokon teljesítenek szolgálatot.

Kiemelkedő helytállása és bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet vehetett át, egyben jutalomban részesült:

Molnár Róbert tűzoltó főtörzsőrmester, a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, aki Nagyberényben irányította a mentést, miután egy halastó a nagy esőzések következtében kiöntött, és két személygépkocsit elsodort az utcáról. A gépkocsikban három ember, köztük két gyermek rekedt, akik a gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően megmenekültek az életveszélyes helyzetből.

Szántó Ferenc tűzoltó főtörzsőrmester, a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, aki a Nagyberényben bekövetkezett események során – szabadnapján – szolgálatba helyezte magát, és a tulajdonában lévő mezőgazdasági vontatóval az elsodort gépkocsik, illetve a bennük tartózkodó emberek mentésére sietett. A három bajbajutottat neki köszönhetően sikerült biztonságosan kimenekíteni, és a gépjárművek sem károsodtak jelentősebben.


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állománya is megemlékezett az 1956-os szabadságharc és forradalom 58. évfordulójáról. Az ünnepi rendezvényen többen elismeréseket, ajándéktárgyakat vehettek át, míg másokat soron kívül előléptettek.

Munkakörében hosszú időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, főigazgatói ajándéktárgyat adományozott Oliás Gábor tűzoltó őrnagynak, a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének és Ternóczy Árpád tűzoltó főhadnagynak, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki osztályvezetőjének.

Címkék: bátorság, érdem, katasztrófa, kitüntet, tűzoltó, Balaton, kék hírek