D. Ferencet bilincsben hozták a bíróságra. Letartóztatása óta ugyanis előzetesben várta a tárgyalást. Az ügyészség azzal vádolja, hogy az interneten és galériájában hamis műalkotásokat árult. A rendőrségi házkutatáson 15 ilyen képet foglaltak le tőle: kilenc Rippl-Rónai, továbbá Mednyánszky-, Munkácsy-, Benczúr- és Gulácsy-képek másolatait. Ezeket megrendelésre készítették neki, ő pedig eredetiként adta el, ezzel 80 millió forintos kárt okozott.


A kérdéses képek, amiket lefoglalt a rendőrség.A kérdéses képek, amiket lefoglalt a rendőrség.A kérdéses képek, amiket lefoglalt a rendőrség.A kérdéses képek, amiket lefoglalt a rendőrség.A kérdéses képek, amiket lefoglalt a rendőrség.A kérdéses képek, amiket lefoglalt a rendőrség.A kérdéses képek, amiket lefoglalt a rendőrség.A kérdéses képek, amiket lefoglalt a rendőrség.
A kérdéses képek, amiket lefoglalt a rendőrség.
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A koronatanú, aki a kereskedőt fuvarozta, a mai kihallgatáson elmondta: a műkincskereskedő neves művészettörténészekkel állt kapcsoltban. Egy-egy eredetiséget igazoló szakértői papírért 80 ezer forintot fizetett. Sőt a másolatok készítőit is látogatta és segédanyagokkal is ellátta őket.

- Albumot meg memóriakártyát adott amin azok a motívumok voltak amit ő szeretett volna és mondta, hogy ennél jobb legyen és ólomfehér festéket kellett vinni - mondta a tárgyaláson Bernáth Károly.

A műkincskereskedő nevében ügyvédje szólalt fel, aki állította: védence jóhiszeműen járt el.

- Minden egyes képeladáshoz egy vagy két művészettörténész szakértői szakvéleménye állt rendelkezésre, amely az adott képnek az eredetiségét igazolta. Na most ebből következően fel sem merülhet tehát a csalás bűntettének törvényi tényállási eleme - mondta a tárgyaláson Nagy Gábor, ügyvéd.

Az ügyvéd szerint nem lehet a művészettörténeti szakkérdéseket a büntetőjog eszközeivel vizsgálni. Szerinte egy-egy eredetiség megállapítása tudományos kérdés, amiben a bíróság nem kompetens. Ítélet később várható.

Címkék: hamisítvány, festmény, rónai, rippl, hamis, 2014, bíróság, rendőrség, kék hírek