2014. július 23.; 15 óra: árboctörés Siófoknál

A siófoki vízirendőröknek jelentették, hogy egy hajóvezető árboctörést szenvedett. A zsaruk két férfit találtak a hajón, amelyet vontára vettek és kivontattak a siófoki Stefánia kikötőbe.

A férfiak nem sérültek meg, ugyanakkor az igaz, hogy az esemény idején az adott területen I. fokú viharjelzés volt érvényben.

2014. július 23.; 16 óra 40 perc: csecsemő a mentett vitorláson

Balatonfüred előtt járőröztek az egyenruhások, amikor egy vitorlást vettek észre, amelyik szemmel láthatóan segítségre szorult.

Kiderült, hogy a kishajó motorja tönkrement, azonban a gyenge szél miatt önerőből a kikötőbe bejutni, manőverezni nem tudtak vele.

A hajón összesen 9 személy tartózkodott, köztük egy csecsemő is. A hajóvezető a vízirendőrök segítségét kérte, így a járőrhajóval a vitorlást vontára vették, majd a Koloska-Marina Kikötőbe vontatták és mindenkit biztonságba helyeztek.

Senki sem sérült meg, de a Balaton ezen szakaszán ugyancsak I. fokú viharjelzés volt érvényben.


2014. július 23.; 18 óra: megfeneklett kishajó

A fonyódi vízirendőrök a Balatonboglár előtti vízterületen találtak rá arra a vitorlás kishajóra, amelyiknek a fedélzetén négyen tartózkodtak.

A jármű azonban nem haladt, mert a parttól körülbelül 200 méterre a sekély vízben, a homokpadon fennakadt.

Mivel önerejükből nem tudtak onnan elszabadulni, ezért telefonon segítséget kértek.

Viharjelzés és vontatás itt is, majd bírságolás. A vitorlás vezetője a mederfenék érintése miatt fizethetett.

2014. július 23.; 18 óra 30 perc: bajba jutott csónakos

Balatonalmádinál, a II. fokú viharjelzés ideje alatt egy csónak haladt a kikötő felé, azonban annak utasa hiába evezett, a felerősödő szél egyre csak a nádas felé sodorta.

A 69 éves csopaki férfi elmondta a rendőröknek, hogy vízijárműve elektromos motorja meghibásodott, evezve pedig nem tudott partot érni. Az egyenruhások segítettek neki is.

forrás: SMRFK; fotó: H. Szabó Sándor

Címkék: baj, ment, vitorlás, csónak, balaton, hajó, kék hírek