Több hektárnyi avar égett a közelmúltban Somogyban. A katasztrófavédőknek a 30 fokos kánikulában nem volt könnyű dolga. Az elmúlt hetekben négy bejelentés is érkezett a betakarításkor keletkezett tűz miatt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a mai konferencián a megelőzésre hívta fel a gazdálkodók figyelmét.

- Az utóbbi időben valóban megsokasodtak az ilyen jellegű tüzek, de még mindig kezelhetőek. Az is igaz, hogy ezeknek az eseteknek a 80-90%-a emberi közreműködésből fakad és keletkezik - mondta a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Gulyás László.

A szabadtéri tüzek száma Kaposváron és környékén 2011 óta folymatosan csökken. Három éve 172-szer vonultak a tűzoltók, abban az évben 171 hektár semmisült meg teljesen. Idén eddig 44 esetben riasztották a katasztrófavédőket és 22 hektárnyi területet nem lehetett már megmenteni.

- Ilyen időben, mikor nagyon meleg van, tulajdonképpen óvatlan szikra is felgyújthatja a tartlót, menteni lehet, de nagy lehet a kár, ha nem figyelünk oda - mondta a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke, Lackovics Sándor.

Somogyban 250 ezer hektáron folytatnak mezőgazdasági tevékenységet. Jelenleg a búza betakarítása folyik és a száraz forróságban könnyen lángra kaphat a gabona.

- Mindenképpen a megelőzésre kell felhívni a figyelmet, fontos, hogy a gazdák olyan gépekkel menjenek a területekre dolgozni, amelyek mind balesetvédelmi mind munkavédelmi szempontból megfelelőek - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója, Mácsai Ádám.

Ha a mezőgazdasági területen tűz keletkezik, akkor azt tanácsolják: a gazdák szántsák körbe területüket, így egy védősávot hoznak létre, ami megakadályozhatja a lángok továbbterjedését.

 

Címkék: katasztrófa, avar, tűz, kék hírek