Az SMRFK Sajtószolgálata az alábbi jó tanácsokat gyűjtötte össze:

- A tömeg a zsebtolvajok vadászterülete. Fokozottabban figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen tömegben tartózkodik, utazik!

- Ne tegyen értéket ruházat vagy táska külső részére, zsebébe, táska tetejére!

- Ajánlott a válltáskát magunk előtt tartani, behúzott zsebekkel, befelé fordítva!

- Ne tartson okmányokat, értékeket hátitáska külső zsebeiben!

- Ne tegyen egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, iratokat, mobiltelefont! Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy a kézre, lábra erősíthető, övön hordható, illetve a ruházat alatt nyakba akasztva viselhető táskák.

- Lakáskulcsait is mélyen helyezze el táskájában, amennyiben eltulajdonítják, azonnal cseréltesse le lakása zárait, ha bankkártyáját vitték el, mihamarabb tiltassa le!

- Bankkártyája mellett soha ne legyen ott a PIN kód!

- Járművezetőként a rendezvény környékén különös körültekintéssel közlekedjen, figyeljen a gyalogosokra és csak a jogszabály által engedélyezett helyen álljon meg, illetve várakozzon járművével!

- Minden esetben zárja le autóját, ablakait soha ne hagyja lehúzott állapotban!

- Ha csak „egy pillanatra” hagyja őrizetlenül autóját, akkor is zárja be!

- Soha ne hagyja kocsijában a GPS-készülékét és egyéb értékeit, még a kesztyűtartóban sem! Az értéktelennek tűnő tárgyak is felkelthetik az elkövető érdeklődését!

- Ne hagyjon semmilyen értéket az autója utasterében, lehetőség szerint a csomagtartóban sem!

- Figyeljen, mert miközben csomagjait az autó csomagterébe rakja, ülésre dobott táskáját illetéktelenek kiemelhetik!

- Ha nyitott autója mellett valaki beszélgetésbe elegyedik Önnel, legyen körültekintő, mert a tolvajok ritkán dolgoznak egyedül!

- Mindig győződjön meg arról, hogy autója valóban zárva van! A mai technikai eszközök már lehetővé teszik, hogy távolról hatástalanítsák a központi zár záródását.

- A mechanikai eszközöket – kormányzár, váltózár – jól kiegészítik az elektronikai rendszerek. A legtöbb fejtörést az elektronikus indításgátlóval felszerelt autók okozzák a tolvajoknak.

- Ne felejtsük el, csak az üzembe helyezett (bekapcsolt) biztonsági berendezések hatásosak!

- Lophatatlan autó nem létezik, de ha a tolvaj kedvét sikerül elvenni azzal, hogy a védelmi rendszert láthatóvá tesszük – akár egy matricával -, már sokat tettünk a megelőzésért.

- Ha megtörtént a baj és feltörték járművét, semmihez nem nyúljon, őrizze meg azt eredeti állapotában, majd értesítse a rendőrséget.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy amennyiben alkoholt fogyasztottak, semmi esetre se üljenek volán mögé, hiszen az ittas járművezetés a közúti tragédiák legfőbb oka!

Címkék: tömeg, torlódás, fesztivál, lop, tolvaj, kék hírek