Az ország tűzoltói csak ebben az évben már csaknem 4300 szabadtéri tüzet oltottak el, a lángok több mint tizenegyezer hektáron pusztítottak.

Elsősorban a rét-, nádas- és tarlóégetések miatt keletkező tüzeknél kellett az egységeknek beavatkozni.

Az idei tavaszt a korábbi évekével összehasonlítva változatos kép rajzolódik ki: 2012-ben 13 ezer, 2013-ban 838, 2014-ben csaknem 4300 szabadtéri tűznél avatkoztak be a tűzoltók.

Az esetek számát nagyban meghatározta az időjárás (csapadék, szél, hőmérséklet), de befolyással volt a hétköznapok és a munkaszüneti napok váltakozása is a kialakuló tüzek számára.

Somogy megyében a tűzoltókat idén 108 esetben riasztották szabadterületi tüzek oltásához.

forrás: somogy.katasztrofavedelem.hu - korábbi felvétel
forrás: somogy.katasztrofavedelem.hu - korábbi felvétel

A katasztrófavédelem következő feladata, hogy felkészüljön a vegetáció tüzek második (nyári) hullámára.

Az elkövetkező hónapokban tehát a megelőzésen lesz a hangsúly, folytatódik a kockázatos helyek beazonosítása, a tulajdonosok figyelmének felhívása kötelezettségükre.

A cél azt elérni, hogy a gondozatlan területeken, a közterületeken, az utak, vasutak mellett a tulajdonosok, a földet használók kaszáltassanak, kaszáljanak, a gondozott területen ugyanis jóval kisebb valószínűséggel keletkezik tűz.

Az erdőtüzeket leginkább a használati szabályok betartatásával lehet megelőzni, az erdős, bokros területen az avar- és tűlevélréteg lobbanhat lángra, leginkább égve eldobott cigaretta, el nem oltott tábortüzek, a fakitermelés nyomán keletkező vágástéri hulladék elégetéséből keletkeznek jelentős károkat okozó tüzek.

Címkék: olt, avar, tűz, ég, erdő, láng, kár, kék hírek