1.jpg


A Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség rendszerbe állító minősítő gyakorlatot szervezett március 21-én Kaposváron, amelyet a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ellenőrzése mellett hajtottak végre a résztvevő egyesületi tagok. A gyakorlaton a KÖTÉL Egyesület bizonyította szakmai tudását és rátermettségét a tűzoltás és műszaki mentés tekintetében.

2.jpg

A feltételezés szerint nagy erejű vihar csapott le Kaposváron. Villámcsapás következtében fa dőlt egy gépjárműre, a járműbe egy személy beszorult. Egy közelben parkoló autó villámcsapástól kigyulladt és villám csapott egy épületbe is, amelynek az első emeleti ablakán füst áramlott ki. Az épület mellett egy személy pedig sokkot kapott.

4.jpg

Az önkéntes tűzoltók a három helyszínen egyszerre kezdték meg a beavatkozást. A kidőlt fát eltávolították az autóról, majd kiszabadították a sérültet a járműből. A második helyszínen kézi tűzoltó készülékkel néhány perc alatt eloltották a lángokat. A kigyulladt épület felderítése során egy sérültre bukkantak, akit biztonságos helyre vittek, majd az egyesület egészségügyi részlege ellátásban részesítette őt. Eközben az épületről lehulló törmeléktől kigyulladt egy közeli személyautó is. Az egységek a tüzet rövid időn belül körülhatárolták és eloltották. A gyakorlat során a hivatásos tűzoltók vizsgálták az egyesület tagjainak szakmai felkészültségét, felszerelésük bevethetőségét, valamint a tűzoltás vezetésre jogosult személyek alkalmasságát, az önálló beavatkozás irányítására.

3.jpg

A minősítésen – ahogy Oliás Gábor tűzoltó őrnagy, a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője értékelte – a KÖTÉL Egyesület megfelelt, így ezt követően önállóan, illetve a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság támogatása mellett avatkozhat be, ezzel növelve Kaposvár biztonságát. Tevékenységüket hivatásos tűzoltó mentorálja a jövőben, aki képzésükben, képességeik fejlesztésében vesz majd részt. Kóbor Csaba tűzoltó őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő gratulált az egyesület minden tagjának a sikeres szerepléséhez és felhívta a figyelmüket, a beavatkozások során a biztonság legyen a meghatározó szempont.

Címkék: speciális, mentő, szolgálat, kötél, 2014, kék hírek