teherautó talpra állít

Ilyenkor kora tavasszal már több a motoros és a kerékpáros is az utakon, rájuk is nagyobb figyelmet kellene fordítani az autósoknak. Szakemberek szerint szabályos vezetéssel elkerülhetőek lennének a balesetek.

Több baleset is történ a somogyi utakon az elmúlt hónapokban. Nem rég egy üzemanyagot szállító horvát kamion megcsúszott a kanyarban, majd az árokban landolt.

A közlekedésrendészeti osztályvezető azt mondja: hiába köszöntött be a tavasz a reggeli órákban még csúszhatnak utak, ezért az autósoknak megfelelő figyelemmel kell vezetniük.

- Lakott területen kívül a hajnali órákban, párás, csúszós, páralecsapódásos utakkal kell még számolnunk, hiszen a relatív gyorshajtás, amely ezeket a körülményeket figyelmen kívül hagyja, még mindig vezető okként szerepel a statisztikáinkban - mondta a Kaposvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, Varga Zoltán.

Tavasszal megnő a motorosok és a kerékpárosok száma is az utakon. Veres Soma évek óta közlekedik a somogyi utakon. A fiatal motoros azt mondja: kora tavasszal kevésbé figyelnek rájuk az autósok.

- Annyira nem is figyelik a motorosokat, a visszapillantó tükörben nem látják őket, nem figyelnek oda, nem adják meg az elsőbbséget, nem elég előzékenyek, ha arról van szó, ebből sok konfliktus is szokott adódni így a tavasz elején, de nyárra beleszokik minden autós, ilyenkor már tökéletesen tudnak közlekedni az autósok és a motorosok az utakon - árulta el Veres Soma Dániel.

A gépjármű oktató is hasonlóan vélekedik. Szántó József szerint körültekintőebben és türelmesebben kellene vezetni az utakon.

- A magyar autósok kicsit türelmetlenek, erőszakosabbak, ezt mi oktatók is észlejük, hogyha a tanuló egy kicsit nehezebben indul a lámpánál, akkor már dudálnak, integetnek. Kicsit türelmesebbnek kellene lenni az autósoknak, és ahogy említettem az előbb is, kicsit korábban kellene elindulni hazulról és időben oda fog érni a munkahelyére mindenki - tette hozzá a Németh Autósiskola oktatója, Szántó József.

A szakember hozzátették: a kisebb koccanások és balesetek megelőzhetőek, ha mindenki a szabályokat betartva vezet, valamint megfelelő tapadású gumiabroncsot szerel fel az autójára.

Címkék: fáradtság, figyel, motor, tavasz, baleset, kék hírek