Az év utolsó napján mindenki szeret önfeledten szórakozni. A szilveszteri tűzijáték gyújtása látványos hagyomány, azonban ennek is megvannak a maga szabályai - írja közleményében a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tavaly a tűzijátékok szabálytalan használata miatt a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit csak szilveszter éjjelén ötvenkét esetben riasztották.

Előírások vonatkoznak arra, hogy az egyes pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok mikor használhatóak – írásunkban erre később kitérünk ki.

Ügyeljünk arra, hogy csak legális árusító helyen - Somogyban 19 kijelölt helyszínen - vásároljunk tűzijátékot és csak olyat, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása és nem járt le a szavatossága!

A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tároljuk, a csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várjuk meg az előírt – december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig tartó – időszakot.

A katasztrófavédők a pirotechnikai termékek használatával kapcsolatban egy kisfilmet is készítettek, amit ide kattintva érnek el. Mi pedig alább csokorba szedtük a legfontosabb tudnivalókat:

Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé!

Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé!

A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjunk!

Ezek működtetési helyét úgy kell megválasztani, hogy a leírásukban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi, ami meggyulladhat!

Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában!

Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszuk el!

Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és mindig várjunk pár percet a megközelítésével!

A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad!

A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be!

Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatás megijesztheti háziállatainkat!

Szemléltető videót egyébként az Országos Rendőr-főkapitányság is közzétett:

A katasztrófavédőkhöz hasonlóan a rendőrség is készített egy listát. Ők azt írták össze, mire kell figyelni, ha valaki szabálykövető módon akar tűzijátékozni.

A tűzijáték termékek év végi vásárlására és felhasználására vonatkozó szabályok:

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet (a továbbiakban: rendelet) egész évben lehetővé teszi az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek szabad forgalmazását és felhasználását. Az 1. osztályba a csekély hatóanyag-tartalmú (nagyon alacsony kockázat és elhanyagolható zajszint), emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében történő használatra szánt, míg a 2. osztályba az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, szabadban történő használatra szánt termékek tartoznak, és olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre. Például „tortagyertyát” cukrászdában is lehet vásárolni.

A 14. életévüket betöltött személyek az 1., míg a 16. életévüket betöltött személyek a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és tárolhatják. A termékek felhasználása azonban csak nagykorú személy felügyelete mellett történhet.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket a nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, és január 5-ig birtokolhatják, tárolhatják. A termékek használati és kezelési útmutató szerint történő felhasználása azonban csak december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig terjedő időszakban engedélyezett.

A 4. pirotechnikai osztályba tartozó professzionális, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket azonban ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély, vagy felhasználás bejelentéséről szóló rendőrségi igazolás birtokában.

Fontos változás a korábbi évekhez viszonyítva, hogy az európai szabványügyi szervezet által 2013. január 1. napján megjelentetett szabvány valamennyi bombának minősülő pirotechnikai terméket a 4. pirotechnikai osztályba sorolt át. A fentiek alapján a bombák magánszemélyek részére történő forgalmazása nem megengedett, ezért magánszemélyeknek az év végi időszakban is tilos bármilyen pirotechnikai bombát birtokolni, illetőleg felhasználni.

Az év során egy időben és helyen összesen 1-1 kg nettó tömegig tárolhatók engedély nélkül az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek. Az év végén megvásárolható 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek egy időben és helyen összesen 3 kg összes nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatók.

A pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:

más tűzveszélyes anyaggal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók;

el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos;

lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani;

tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad;

elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni;

a hibás terméket felhasználni tilos és a forgalmazónak kell visszavinni;

a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem egy lakóegységen (pl.: lakás, családi ház) belül összesen csak az egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

Továbbra is érvényben van az a rendelkezés, mely Magyarországon tiltja a petárda magánszemélyek által történő birtokolását és felhasználását. A rendelet egyértelműen kimondja, hogy „magánszemély petárdát nem birtokolhat”.

A rendelet hatályos előírása a pirotechnikai termék birtoklását is pirotechnikai tevékenységnek minősíti, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát, vagy bombát birtokol, illetve felhasznál pénzbírsággal sújtható. A bírság összege 150 ezer forintig terjedhet és azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

Címkék: pirotechnika, sokkol, tűzijáték, petárda, robban, veszély, szilveszter, baleset, kék hírek