A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói a Mammut Bevásárlóközpontban egy sajtótájékoztatón mutatták be hogyan dolgoznak a tolvajok a karácsonyi bevásárlások idején és azt, hogy mennyire könnyen válhat valaki bűncselekmény áldozatává.

zseblopas_sajtaj-065.jpg


Védekezés a zseblopások ellen

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető, vagy könnyen hozzáférhető helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint a kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, s ha lehet a telefonjukat is. A PIN kódjukat ne tartsák a bankkártyájuk mellett, hanem igyekezzenek azt megjegyezni.

Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljenek! A pénz- és irattárcákat, ne a táskák, kosarak tetején tartsák, illetve azok tárolására a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek kínálnak. Irataikat a lakáskulcsaiktól és gépkocsijuk kulcsaitól elkülönítve tárolják! Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe.

Ha mégis megtörtént a lopás, és ezt észlelték, ne szálljanak szembe a tolvajjal! Hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!

Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

zseblopas_sajtaj-037.jpg


Tömegközlekedési eszközök

Zsúfolt helyeken táskájukat tartsák bezárva, lehetőség szerint használjanak a cipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. A kezükkel, karjukkal öleljék át táskájukat! Semmiképpen ne tegyék könnyelműen a hátukra, oldalukra! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljék a tömeget!

Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön például a tárcájukból pénzt vesznek ki, vagy épp a nagy értékű mobil telefonjukat látványosan használják, mert miután azt elteszik, megmutatják annak pontos helyét az Önöket figyelő bűnözőknek!

Ha egy buszon, villamoson, bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik – pl. néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik, vagy valaki elájul – az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékeire még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó zűrzavart.

Ha felmerül a gyanú, hogy a villamoson, buszon, vagy bevásárlóhelyen zsebtolvajok tevékenykednek, jelezzék a jármű vezetőjének, illetőleg az ott lévő biztonsági szolgálat tagjainak és kérdezzék meg, hogy nem utazik-e rendőr a járművön. Amennyiben szükséges hívják a rendőrséget!

Utazásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak, ugyanis a pályaudvarokon és a vonatokon jellemzőek a csomaglopások. Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket! Tömegközlekedésre való le- és felszálláskor ügyeljenek a táskáikra, ne bízzák azokat idegen emberekre! Lopás esetén értesítsék a vonatvezetőt (jegykezelőt) és a rendőrséget!

zseblopas_sajtaj-002.jpg


Bevásárlóközpontok

A vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne helyezzék a bevásárlókosarakba és figyeljenek oda mobiltelefonjukra is, azt soha ne külső, látható helyen hordják!

Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékot vásárlónál is előfordulnak. A nyakban viselt értékekre (Mp3, Mp4 lejátszók, telefonok) szintén felfigyelnek a tolvajok, ezért célszerű ezeket diszkréten, a ruha alatt viselni.

Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljenek értékeire, és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amire a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.

A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat, akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.

Gépjárműfeltörések megelőzése

A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárja le amikor kiszállt a kocsijából még akkor is, ha csak rövid időre is távozik. Az indító kulcsot mindig tartsa magánál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni.

Amennyiben lehetősége van rá, parkoljon kijelölt parkolóban és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához. Az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.

A vásárlást követően, ha már bepakolt a kocsijába, ne menjen vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti járművét. Elindulás előtt vizsgálja meg a járműve zárszerkezetét, ablakokat és azok tömítését, mert azok sérülése feltörésre vagy annak kísérletére utalhatnak.

Alkalmazzon minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket, eszközöket gépkocsiján, melyek beszerelését érdemes szakműhelyben elvégeztetni.

Amennyiben észlelte, hogy feltörték kocsiját, ne nyúljon semmihez, hiszen a gépkocsi és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

Online Internetes vásárlás

Az Internet fejlődésével egyre több szolgáltatást lehet igénybe venni a világhálón, ilyen például az online vásárlás is.  A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzata kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciók). A webáruházban vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint az egyéb üzletekben vásárolt árucikkekre. 

Érdemes olyan webáruházat választani, ahol már a weboldalon feltüntetik a visszavásárlási garanciát, mivel így elkerülhetőek a későbbi kellemetlenségeket. Magyarországon a webshop vásárlók körében legelterjedtebb az utánvétes fizetési mód, ami azt jelenti, hogy a terméket kiszállító személynek kell fizetni, az átadást követően.

Bankkártyával történő fizetés estén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyájuk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.

Milyen webáruházakban ne vásároljon?

Óvakodjonk az olyan weboldalaktól, melyeknek nevében elírás, vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Ezeket az oldalakat tekintse megbízhatatlannak. Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen, amelyek a bankkártyájuk adataira vonatkozik (ezeket csak a fizetést bonyolító bank oldalán adják meg).

Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljék az olyan internetes eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket, esetleg nem valódi címmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak. Vételárat soha ne küldjön előre!

Abban az esetben, ha bűncselekmény áldozatává vált, úgy haladéktalanul értesítse a rendőrséget a mobiltelefonról is ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon, vagy a helyi rendőrség közvetlen telefonszámán.

Címkék: bevásárlás, karácsonyi, figyelmeztetés, lopás, rendőrség, kék hírek