Háztartási eszközök, tisztítószerek, édességek. Razzia közben készítették a felvételeket a NAV emberei a bolthálózat raktárában. Az akcióban több mint 130 nyomozó és pénzügyőr vett részt, akik összesen 75 helyszínt kutattak át.

A nyomozók lefoglaltak 64 millió forintot, 19 ezer eurót, dollárt, 23 autót, továbbá zároltak 34 ingatlant és a gyanúsítottak illetve cégek bankszámláit. A bolthálózat összesen 430 millió forint áfát csalt el.

- Számlázási láncolatot hoztak létre, hogy a külföldről beszerzett árukat valós gazdasági tevékenységet nem végző cégek által kiadott már áfával növelt összeggel szóló számlákkal igazolják. Így a boltokban már olcsóbban tudták eladni a termékeket, mert a hamis bizonylatok szerint már az áfát megfizették - Kuperczkó Adrienn, sajtóreferens, NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

Nemcsak az ÁFÁ-val ügyeskedett a cég. A központi raktárépületben lejárt szavatosságú szaloncukrokat, átcímkézett bonbonokat és állati ürülékkel szennyezett termékeket is találtak az ellenőrök.

A KISOSZ megyei társelnöke szerint a csalók ártanak a szakmának. Nemcsak azért, mert a kereskedők becsületét sértik, hanem azért is, mert a túlzottan alacsony árak tönkre tehetik a tisztességes vállalkozásokat.

- Itt egy komoly jogszabály módosításra lenne szükség, hogy a beszerzésért felelős személyeket, kellene felelőssé tenni azért, hogy 2 vagy 3 beszállító hogy tud olyan árakat produkálni, ami tulajdonképpen nincs a piacon - Kertész Rezső, megyei társelnök, KISOSZ.

A bolthálózat 8 megyében működik. Somogyban is 14 boltjuk van. A csalási ügynek 13 gyanúsítottja van, egy férfit már előzetes letartóztatásba helyeztek.

Nézze meg riportunkat a témában:

Címkék: száz, milliós, áfa, csalás, több, kék hírek