téli gumi


Több ponton változnak a közúti járművek forgalomban tartásának műszaki feltételeit rögzítő jogszabályok. A legkésőbb 2014. január elsején hatályba lépő új szabályozás, irányt mutat majd a kerékpárok kötelező felszereléseire és gépkocsis szállításukra, valamint segítenek a minőségi téli gumi kiválasztásában is.

Kerékpárunkat ezentúl olcsóbban is kivilágíthatjuk, ugyanis ezentúl használhatunk led-lámpás világítást is, ami jóval kevesebbet fogyaszt.
Az egyszerűsítés irányába halad az is, hogy a szabályozás megengedi a világító berendezések elhelyezését a kerékpáros ruházatán. Az új előírások tételesen rögzítik a kerékpáros gyermekülés felszerelésének feltételeit is.

A rendelkezések lehetővé teszik a nappali menetjelző lámpa használatát a motorkerékpároknál. Biztonságos közlekedésükhöz elengedhetetlen a ”látni és látszani” elv maradéktalan érvényesítése, a nappal is jól érzékelhető, korszerű világító berendezések alkalmazása.

A módosítás pontosítja a rakomány-szállításra vonatkozó előírásokat is. Egyértelműen kimondja, hogy a gépkocsi hátsó világító és fényjelző berendezéseit kitűzhető világító és fényjelző berendezéssel meg kell ismételni akkor, ha a járművön hátra túlnyúlóan szállított rakomány (pl. vonóhorgon rögzített kerékpár) a gyári lámpák észlelését akadályozza.

Jelenleg sem a hazai, sem a nemzetközi szabályozás nem rögzít téli gumiabroncs használati kötelezettséget. Magyarországon is általános közlekedésbiztonsági követelmény azonban, hogy az autóvezetők kizárólag az út- és időjárási viszonyokra felkészített gépjárművel induljanak útnak.

A szabályozás a gumiabroncs jelzések (pl. „M+S” vagy „Winter Use” felirat, „Hópihe” ábra) tételes bemutatásával segíti az üzemben tartókat a megfelelő minőségű gumiabroncsok beszerzésében. Az új meghatározás szerint a bordázatnak 4 milliméternél mélyebbnek kell lennie a biztonság további növelése, a téli gumi kedvező tulajdonságainak érvényesülése érdekében.

Címkék: motorkerékpár, kresz, változás, bicikli, autó, 2014, kék hírek