Az elmúlt félév előkészítő munkájának eredményeként Somogy megye valamennyi járásában önkéntes polgári védelmi szervezetek alakultak. A mentőcsoportok fő tevékenységi köre az árvízi védekezés, kimenekítés, kitelepítés, ideiglenes befogadó helyek aktiválása, lakosság ellátásának támogatása, közlekedési akadályok megszüntetése illetve a rendkívüli téli időjárásból adódó feladatok végrehajtása. A rendszerbeállító gyakorlaton valamennyi mentőszervezet alegysége az elméleti felkészítést követően, a speciális képességeinek megfelelő szituációs feladatokon keresztül gyakorolta a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtását.

A mentőszervezetek a rendeltetésükhöz igazodva a belvízi és árvízi helyzetek kezelését gyakorolták valamennyi helyszínen. Nyúlgátat építettek, gátat fóliáztak, majd bordás megtámasztással erősítették a védvonalat. Ezen túl buzgár elfogására alkalmas ellennyomó medencét építettek, valamint gyakorolták a viharkárok következtében gyakran előforduló fakidőlések felszámolását.

A Barcsi járás Boróka Mentőcsoportja kora reggel a várohsházán gyülekezett, ahol az ünnepélyes eskütétel előtt köszöntötte a tagokat Karvalics Ottó, országgyűlési képviselő, Barcs város polgármestere, Racsek József a Barcsi Járási Hivatal vezetője, illetve Dr. Horváth Jenő tűzoltó ezrdes megyei katasztrófavédelmi igazgató. A mentőszervezet az elméleti felkészítést követően a barcsi szabad strandon teljesítette a gyakorlati feladatokat.

A Csurgói járás Drávamente Mentőcsoportja és a Nagyatádi járás Rinyamente Mentőcsoportja Berzencén a művelődési házban tette le a polgári védelmi esküt, amelyen részt vett Maronics Gábor a Csurgói Járási Hivatal vezetője, Matula Szabó Katalin a Nagyatádi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese, Ormai István Nagyatád város polgármestere, Kovács Zoltán Berzence polgármestere, valamint Péntek László Segesd polgármestere is. A két mentőszervezet a gyakorlati feladatokat a Tekeres-berki árok mentén hajtotta végre.

A Marcali járás Berzsenyi Mentőcsoportját a marcali tűzoltóságon készítették fel a szakemberek a polgári védelmi feladatokra, majd a mentőszervezet valamennyi tagja esküt tett. Az ünnepi eseményen Galácz György Balatonmáriafürdő és Komári József Szőkedencs polgármestere is részt vett, majd Komári József vezetésével Somogyszentpálon a Boronka patak partján teljesítette a mentőcsoport a gyakorlati követelményeket.

A Fonyódi járás Vitorlás Mentőcsoportja, a Siófoki járás Sió Mentőcsoportja és a Tabi járás Koppány Mentőcsoportja pedig Zamárdiban a Folyó utcában bizonyította rátermettségét, munkájukat Presits Zoltán ár- és belvízvédelmi szakmérnök is figyelemmel kísérte. A gyakorlatot követően a siófoki tűzoltólaktanya udvarán tettek esküt a mentőcsoport tagjai, amelyen dr. Huszárné dr. Bodor Tünde, a Siófoki Járási Hivatal vezetője és Démuth Pál Siófok város alpolgármestere is részt vett.

Dr. Horváth Jenő tűzoltó ezredes és Antalicz Loránd tűzoltó százados, megyei polgári védelmi főfelügyelő valamennyi helyszínen ellenőrizte a gyakorlat végrehajtását. A gyakorlatot követő értékelésen Dr. Horváth Jenő tűzoltó ezredes méltatta az elvégzett áldozatos munkát. Az igazgató kiemelte, hogy a gyakorlatsor teljesítésével a járások védelmét támogató önkéntes mentőszervezetek nagyszerűen helytálltak, a mai naptól bevethetők a megyében élők biztonsága érdekében. Valamennyi járásban ütőképes csapat jött létre, amelyek hatékony segítséget tudnak nyújtani a baj óráiban.

Címkék: bevetésre, szervezetek, járási, kész, mentő, 2013, kék hírek