Traffipaxos rendőrcsajok


Jövő évtől már nem csak egy országos központban intézi a rendőrség a közlekedési bírságokkal kapcsolatos ügyeket. Így Szombathely mellett, Vásárosnaményben is feldolgozzák a bírságolási ügyeket, ami főleg Kelet-Magyarország területét érinti. A Somogy megyei bírságolási ügyek, első fokú eljárása azonban továbbra is maradnak a Vas megyei rendőrfőkapitányságnál, míg a másodfokú eljárások lefolytatása továbbra is a budapesti rendőrfőkapitány hatáskörébe tartozna - írja a Napi.hu.

A kormány azzal számol, hogy a több száz új, többfunkciós traffipax üzembe állásával jelentősen megnő majd a közigazgatási hatósági eljárások száma, s ezek kezelésére szükség van egy új szervezetre. A rendelet január 1-jén lépne hatályba.

Egész pontosan 365 darab sebességellenőrzésre is alkalmas fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrző pontot (KKEP) állítanak fel, továbbá 160 darab mobil KKEP-ot szereznek be, amelyek a rendőrség jelenleg üzemelő sebességmérő készülékeit váltják majd ki.

A többfunkciós sebességmérők beszerzésére uniós források felhasználásával 12,5 milliárd forintot költenek. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) korábban azt közölte az MTI-vel, hogy az újfajta traffipaxok nem csak sebességet mérnek. Nagy felbontású kameráik más szabálysértést is képesek dokumentálni, mint például a szabálytalan sávváltást, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson való áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését, a biztonsági öv használatának elmulasztását. A KKEP-k képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból az automatikus rendszámfelismeréssel, így útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély, bírságnyilvántartás rendszerét is ellenőrizni tudják.

Az ORFK korábban azt közölte, hogy a projekt 2015. március 31-én zárul.

Címkék: indul, országos, akció, traffipax, 2013, kék hírek