A NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense tájékoztatójában azt írta, hogy ebben az esetben a hivatal munkatársai a Gázipari Egyesület szakértőivel együtt razziáztak. Mindenek előtt feltérképezték a mozgó gázpalack-kereskedők útvonalát, majd akcióba léptek.

Az ellenőrök először egy Balaton-parti településen vásároltak gázpalackot, azonban semmilyen bizonylatot nem kaptak. Az alkalmazottnál lévő nyugtatömbből az utolsó bizonylatot múlt év decemberében állították ki, ráadásul a tömb néhány tőpéldánya is hiányzott. A Gázipari Egyesület szakértője pedig megállapította, hogy a palackok közül hat könnyebb az előírtnál, ami a vásárlók megkárosítását jelenti.

Másodszor a revizorok telefonon rendeltek két gázpalackot. A fizetett összegről itt sem állított ki nyugtát az alkalmazott. A gépkocsi 28 töltött palackkal indult el, azonban a próbavásárlás időpontjában már csak 26 üres és a megrendelt két tele gázpalack volt az autón. A 26 cseréből mindössze hét esetben állítottak ki nyugtát.

gázpalack


A társaság harmadik autója egy dél-somogyi kisvárosban cserélte a palackokat. A revizorok szintén telefonon rendeltek gázpalackokat, a szállítást másfél órával későbbre vállalta cég. A próbavásárláskor az alkalmazott megfelelő bizonylatot állított ki. A kiállított nyugták száma megegyezett a nap során eladott palackok számával. Feltehetően az ellenőrzés híre gyorsan terjedt a szállítók között, és az a másfél óra arra kellett, hogy az aznapi értékesítésről a bizonylatokat pótolják. Arra azonban nem volt elegendő, hogy a tömböt is kicseréljék, így megállapították, hogy a korábbi tőpéldányok ebből a nyugtatömbből is hiányoznak.

A súlyos hiányosságok miatt 800 ezer forint bírságra számíthat a társaság.

Címkék: revizor, büntet, palack, ellenőr, bírság, gáz, adó, kék hírek