A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint: hétfő délután egy nagyatádi lakásba bekéretőzött két férfi, akik vízóra-leolvasónak adták ki magukat.  A lakásban közölték, hogy pénzt akarnak beszedni, de a tulajdonosnak gyanús lett a férfiak viselkedése és megkérte őket, hogy távozzanak. Erre csak akkor voltak hajlandóak, amikor a tulaj közölte, hogy értesíti a rendőrséget. Ekkor sietve elhagyták a lakást, de a rendőrök az adatgyűjtés során egy helyi áruház parkolójánál megtalálták a két férfit.

C. István 35 éves ercsi, valamint H. Gyula 31 éves zalaegerszegi lakosokat az egyenruhások elfogták és előállították. A Nagyatádi Rendőrkapitányság lopás kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.



A jellemzően időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények során az elkövetők azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, egyedül élnek. Az óvatlanság, túlzott bizalom még mindig gyakori áldozati magatartás.

Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek.

Az SMRFK Bűnmegelőzési Osztálya pontokba szedett néhány olyan praktikus alapszabályt, amelyek betartásával megelőzhető a baj:

• Soha ne engedjen be idegeneket! A lakásajtókat, kertkapukat tartsa zárva nappal is!

• Ajtónyitás előtt mindig nézze meg, hogy ki áll az ajtó előtt! Szereltessen fel biztonsági láncot!

• Ellenőrizze a hivatalos személy igazolványát! A rendőr és a tűzoltó sem kivétel.

• A víz-, áram-, gáz-, telefon-, kábeltévé szolgáltató, nyugdíjfolyósító, egészségpénztár munkatársai senkinek sem visznek házhoz pénzt!

• A közműszolgáltatók karbantartást, javítást előzetes bejelentés alapján végeznek.

• Pénzt csak a postás visz házhoz, és az nem hamis!

• A pénzét tartsa bankban! Ha mégis tart otthon pénzt, idegenek előtt ne vegye elő, és idegen kérésére ne váltson pénzt!

• Családtagjai helyett ne fizessen ki tartozást, ne vegyen át nekik hozott pénzt, csak akkor, ha előre megbeszélték! Egyéb esetben kérje meg az idegen személyt, hogy jöjjön vissza később, amikor hozzátartozói otthon tartózkodnak!

• Óvakodjon a házaló árusoktól és a roszszullétre hivatkozó idegenektől! Gyakran csak egy pohár vizet kérnek.

• Éljen egészséges bizalmatlansággal az idegenekkel szemben!

Ha valakinek kételyei vannak a hívatlanul érkező idegennel kapcsolatban, még a beengedése előtt kérjen segítséget rokonoktól, szomszédoktól, és szükség esetén hívja a rendőrséget az éjjel-nappal hívható 107-es, vagy a 112-es általános segélyhívó számon.



Ha arról van szó, hogyan verjék át hiszékenyebb, vagy pusztán jóindulatú embertársaikat, a csalók meglepően sokféle ötlettel, trükkel állnak elő. Legutóbb egy szélhámos fakereskedőről tudósítottunk, máskor pedig egy hamis fuvarlevelekkel és rendszámokkal "dolgozó" tolvaj esetét írtuk meg. Egyik nyár végi cikkünkben pedig arról tájékoztattunk, hogy csalók kopogtatnak a város nevében. Volt, hogy az internetes vásárlás veszélyeire hívtuk fel a figyelmet.

Címkék: csenget, trükk, csaló, idős, pénz, lop, kék hírek