Az új fémkereskedelmi szabályok elfogadásával véget ért a fémtolvajok aranykora. Így kommentálta a közelmúltban elfogadott törvényi módosításokat a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. Gelencsér Attila elmondta: a tolvajok szinte minden mozdíthatót elloptak.

A KaposPonton mi is számtalan alkalommal voltunk kénytelenek fémlopásról tudósítani: volt, hogy egy három tonna súlyú vastartályt próbáltak meg elemelni, máskor a balatoni halászok telephelyén próbáltak szerencsét a fosztogatók, Fonyódon pedig egy strandon akarták szétbontani a bárpultot.

Sántoson például volt olyan eset is, amikor a tolvajok egy kilométer hosszan, jó fél méter mélységig ástak le a földbe, csakhogy hozzájussanak az áramkábelekhez. Ezzel azonban nemcsak a szolgáltatónak okoztak jelentős anyagi kárt, hanem a városrészben élőknek is. Tucatszámra olvadtak le ugyanis az ideiglenesen áram nélkül maradt lakók hűtői.

femellenorzes2


Ráadásul, mivel az illegális fémkereskedelemre valóságos iparág épült, a fosztogatók gyakran a vasúti sínek fémcsavarjait is elvitték, amivel gyakorlatilag életveszélyes helyzeteket is előidéztek. Ennek a korszaknak azonban most vége - összegzett a politikus. Az új fémtörvény számos pontja ugyanis ellehetetleníti a fémek átvételét és az eddigieknél nagyobb büntetési tételt helyez kilátásba a tolvajok és az orgazdák számára is. A jogszabály például részletezi, milyen fémet, milyen feltételekkel lehet leadni/átvenni és szigorúbb lett a kereskedők számára kötelező nyilvántartás is.

Az alábbi, kattintásra induló videóban Kaposvár országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila sommázza, milyen változatos, fémlopással kapcsolatos esetekről szerzett tudomást az elmúlt időszakban.

 






 

Címkék: tolvaj, büntet, szigor, szankció, kereskedő, Gelencsér, fém, törvény, illegális, kék hírek