Szokás szerint elkészült az éves statisztika, ami azt mutatja, hol van a legnagyobb esély rá, hogy hazafelé sétálva rosszarcú késforgatókba botlunk, azaz melyik a leginkább bűnös megyeszékhely kis hazánkban. Kis haza valóban, de durva adatokkal. A grafikus statisztikát lentebb átböngészhetik.

Első helyen Széksesfehérvár. Az utóbbi évek adatai alapján ez nem meglepő. A legrosszabb bűnügyi statisztikai adatokkal rendelkező Székesfehérvár rendőrkapitányának beszámolója a tavalyi évi munkájukról máig nem került a helyi közgyűlés elé. Pedig a legtöbb megyeszékhelyen már tavasszal, illetve a nyár elején túlestek ezen.

A hvg.hu utána járt a dolognak. Ahogy írják: "Székesfehérvárról a beszámoló híján olyan kapitányságok jelentéseiből kellett következtetéseket levonni, ahol szerepelnek összehasonlítható nagyvárosi adatok. Ez alapján a listavezető városban tavaly 18 449 bűncselekmény jutott a rendőrök tudomására, vagyis százezer lakosra kiemelkedően sok, 18 135 bűnügy jutott (a második helyen álló Kecskeméten ennek kevesebb, mint a fele).

Az ügyben egy szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett, 12 303 rendbeli csalás-sorozatot derítettek fel eredményesen. Ez a 2012-ben regisztrált bűncselekmények 37,4 százalékát tette ki. A bűncselekmény elkövetői újsághirdetést adtak fel otthon végezhető munkalehetőségről, melyhez pár ezer forintos regisztrációs díjat szedtek be, azonban munkát nem biztosítottak a sértetteknek. A 100 000 lakosra jutó regisztrált bűncselekmények száma e nélkül a Székesfehérvári Rendőrkapitányság illetékességi területén elkövetett bűncselekményekre vonatkozóan 4 544,6, az egész megyére vonatkoztatva pedig 4 847,5 lenne, amely a jelenleginél 61,3 százalékkal alacsonyabb értéket jelent – tették hozzá."

Kaposvár a vizsgált 19 városból alulról 11. helyen végzett, ami - ha lehet egyáltalán ebben a témában ilyet mondani - meglehetősen jónak mondható. Megkeresésünkre a Kaposvári Rendőrkapitányság jelenleg nem tudott több információval szolgálni.

Érdekes azonban, hogy Kaposvár feljebb végzett a listán, mint Pécs, ami a lakosok számát nézve meglepő lehet. Utolsó helyen Veszprém áll, ahova úgy tűnik érdemes elköltözni, ha nyugalmas nyugdíjas éveket akarunk tölteni.

Az adatok 100.000 főre vetítve:

 

Adatok összesítve:

Címkék: cselekmény, bűn, elkövet, statisztika, Somogy, kék hírek