Egy hete bőgnek a bikák a bőszénfai szarvasfarmon is, nemcsak a somogyi erdőkben. 1200 gímszarvast nevelnek itt. A bikák nagy részét a vendégvadászok lövik majd ki.  

- A mi életünk is megváltozik, nemcsak a szarvasoké. Jellemzően a vadgazdák ilyenkor lövetik a legjobb bikáikat, ilyenkor sikerül az öreg, rafinált bikákat kézrekeríteni, akik a szerelem hevében elvesztik a fejüket - mondta Vadgazdálkodási Tájközpont igazgatója, Nagy János.

A somogyi Sefag Zrt. az ország legnagyobb vadgazdálkodója, 103 ezer hektár erdőt kezel. Azt mondják, minden adott ahoz, hogy idén rendkívül sikeres vadászidényt zárjanak.

- Ez az esztendő rendkívül szerencsés volt az időjárás vonatkozásában, hiszen csapadékosabb volt, mint az elmúlt év, a természetes vizeink megmaradtak, illetve bőgés előtt is esett annyi csapadék, ami kedvezőbbé teszi a vadászati lehetőséget - foglalta össze a SEFAG Zrt. erdészetpolitikai osztályvezető, Ihárosi Péter.

Tavaly 181 gím és 112 dám bikát ejtettek el a SEFAG vadászterületein. Ez a szarvasállomány kiemelkedő genetikai értéket képvisel. Hogy az idei szezonban senki se zavarhassa a vadászatot, és vadászbaleset se történjen, látogatási tilalmat rendeltek el a somogyi erdőkben. Ezzel a vadászok is egyetértenek.

- Vadászati tevékenység folyik az erdőben, ami nemcsak balesetveszélyes indokolatlan erődlátogatás esetén, de zavarja a szarvasbőgést is - árulta el a Somogy Megyei Vadászkamara fővadásza, Kemenszky Péter.

A látogatási tilalom megszegői ellen szabálysértési eljárást kezdeményeznek, ami akár 50 ezer forintos pénzbírsággal is járhat.

Címkék: puska, szarvas, Sefag, vadász, erdő, kék hírek