Több egységgel és a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek segítségével biztosítja az augusztus 20-i rendezvényeket az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - közölte a szervezet szóvivője az MTI-vel.

Győrfi Pál közleménye szerint az OMSZ részletes mentési tervet dolgozott ki az állami rendezvények egészségügyi biztosítására. A fővárosban és hat balatoni helyszínen zajló eseményekre a mentők megfelelő erőkkel és szervezettséggel készülnek.

Mentő Ekg

A budapesti tűzijáték résztvevőire a szokásos létszámon, mentőkapacitáson felül 34 mentőegység (rohamkocsik, esetkocsik, két tömeges baleseti egység) vigyáz majd a Duna két oldalán. A mentők munkáját a Magyar Vöröskereszt önkéntesei is segítik, akik gyalogos elsősegélynyújtókként a tömegben előforduló rosszullét, sérülés esetén a táskájukban levő felszerelésekkel megkezdik az ellátást és a helyszínre navigálják a mentőautót.

A Balaton partján Zamárdi, Balatonlelle, Siófok, Keszthely, Zánka és Balatonfüred ünnepi eseményeire települnek ki a mentők, esetkocsikkal, speciális gyermekmentőorvosi-kocsival, valamint mentőmotorral. A mentők tevékenységét a fővárosban és a Balaton térségében is kifejezetten erre a célra létesített mentésirányítási központok hangolják össze, irányítják.

A mentők arra kérik az ünnepi eseményekre látogatóktól, hogy figyeljenek az orvosmeteorológiai előrejelzésekre, hőség esetén igyanak sok folyadékot, öltözzenek szellős, természetes anyagból készült ruhába. Viharos időben lehetőleg ne fák alatt, hanem épületekben keressenek menedéket, a terület elhagyásakor pedig kövessék a biztonsági utasításokat. A rendezvények helyszínén baleset vagy rosszullét esetén a rendezőktől, vagy az elsősegélynyújtóktól, mentőktől kérjenek segítséget - javasolta Győrfi Pál.

Címkék: elsősegály, biztosít, roham, önkéntes, mentő, rendezvény, kék hírek