Embercsempészet bűntette miatt emelt vádat két horvát férfi ellen a nagyatádi ügyészség. Egyikük hosszabb ideje jogszerűen Magyarországon tartózkodott, azonban rendszeresen járt át legálisan Horvátországba. Áprilisban vagyoni ellenszolgáltatás ellenében elvállalta, hogy Horvátországból három nőt és egy gyermeket a magyar államhatáron gyalogosan átvezet és Szlovénián keresztül Olaszországba utazásukhoz segítséget nyújt.

Tervét megbeszélte társával, akinek a segítségnyújtásért 300 eurót ígért. Horvátországba utaztak, majd egy bérelt személygépkocsiba felvették a nőket és a kisgyereket. Ekkor a másodrendű vádlott a zöldhatárhoz vitte őket. Gyalogosan átkísérte őket Magyarországra. Az elsőrendű vádlott az átcsempészett embereket beültette a kocsijába, és Gyékényesre  szállította őket, ahol átültek a másik férfi autójába.

Elindultak Szlovénia felé, az elsőrendű vádlott haladt elöl, mintegy 1 kilométernyi távolságban követték őket a többiek. Az első autót vezető ülő férfi mobiltelefonon akarta értesíteni társait a határőrök mozgásáról. Este a magyar határrendészek mindkét gépkocsit feltartóztatták, és a vádlottakat, valamint a tiltott határátlépőket előállította. A férfiak előzetes letratóztatásban vannak, a nagyatádi ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, Magyarország területéről való kiutasításukat, és a másodrendű vádlottra 300 eurónyi vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.

Címkék: zöldhatár, Gyékényes, embercsempész, vád, autó, kék hírek