Tavaly nyáron rongálták meg a zsidó temetőt, kézzel és lábbal döntötték le a sírokat, amely közül 9 teljesen megsemmisült. A többit is csak társadalmi munkában tudták helyreállítani.

A 23 éves és a 24 éves férfi korábban nemzetiszocialistának vallotta magát, elmondásuk szerint azonban később szakítottak ezekkel az eszmékkel. Mindketten beismerő vallomást tettek, a másodrendű vádlott azt vallotta: annyira ittas volt, hogy nem emlékszik, hogyan került a temetőbe. Egy közeli klubból hazafelé tartva követték el ugyanis a pusztítást. Ő később jóvátételként ötször dolgozott a temetőben: füvet nyírt, ezt az ítélkezésnél a javára írta a bíróság.

A másodrendű vádlott a helyzetét viszont azzal súlyosbította, hogy próbára bocsátás hatálya alatt követte le a rongálást. Tiltott önkényuralmi jelkép használatáért ugyanis elítélték, mert ilyen tetoválásokat viselt, később azonban ezeket leszedette. A bíróság őt 2 év börtönre ítélte a temetői rongálásért, és a lehető leghosszabb tartalmú próbaidőre, 5 évre függesztette fel a szabadságvesztést. Társa másfél év börtönt kapott 4 évre felfüggesztve. Pártfogót is kirendeltek melléjük. Az ítélet nem jogerős: a vádlottak megkönnyebült sóhajjal tudomásul vették, az ügyészség azonban letöltendő börtönért fellebbezett. Az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását megszüntették, ezt korábban azért kapta, mert nem jött el a tárgyalásra, és a tartózkodási helyét nem jelölte meg a hatóságnak.

Címkék: temető, zsidó, rongálás, ítélet, Kaposvár, kék hírek