zsidó temető

A fiúk bocsánatot kértek. Egyikük azóta dolgozott, füvet nyírt a temetőben, hogy jóvá tegye a hibáját.

Bilincsbe verve hozták az egyik fiút a tárgyalóterembe. Azért tartóztatták le, mert legutóbb nem akart eljönni. Azt mondta: azóta megváltozott, még a nemzetiszocialista tetoválásait is leszedette magáról: -Átértékeltem a dolgokat. Nekem összesen négy darab tetoválásom volt: SS, horogkereszt, Sieg Heil, satöbbi. Eltüntettem.

A zsidó hitközség elnökétől is bocsánatot kért: -Szeretnék bocsánatot kérni a tisztelt Róna úrtól, tudom, hogy ez nem elég, de jelen pillanatban ezt tudom nyújtani.

A másik fiú azt mondta: annyira részeg volt, hogy szinte semmire sem emlékszik: - Nem tudom, hogyan, de ott találtuk magukat a temetőben. Már csak arra emlékszem, hogy egy nálam is nagyobb sírkő ledől.

Ő már korábban bocsánatot kért, sőt jóvátételként dolgozott is a temetőben: -Öt alkalommal voltam, füvet nyírtam és gazoltam.

A zsidó hitközség elnöke elfogadta a bocsántakérést, de azt mondta: ennyivel nincs lezárva az ügy. Róna László: - Kártérítést nem kérünk, tekintettel arra, hogy az okozott kárt amúgy se tudnák megfizetni, a temetkezési vállalat és a sírkövesek pedig helyreállították, amit lehetett, ez nagy segítség volt.

A szakértő szerint a temető legértékesebb részét rongálták meg, 59 sírt döntöttek le, amiből 9-et nem lehetett helyreállítani.

Géger Melinda művszettörténész: -Ezek a feldöntés során 2-3 darabra törnek, ez 100%-os megsemmisítéssel egyenlő, ugyanis nem lehet restaurálni őket.

Az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottakra, az ügyvédek viszont felfüggesztettet kértek. Ítélet holnapután lesz.      

Címkék: zsidó, vádlott, rongálás, temető, börtön, kék hírek