A 26 éves balatonlellei nő szerdán délelőtt egy fonyódi áruház parkolójában hagyta a kocsiját, és bezárta a 2 éves vizsláját. Délelőtt 10 órától kb. délig volt távol. A közeli építkezésen dolgozók hallottak a kutya kétségbeesett ugatását, végül átmentek segíteni, de akkor már késő volt. Egy fiatalember nyúlt be az ablakon, mert néhány centire le volt engedve, de a kutya akkor már nem mutatott életjeleket.

Szakértők szerint negyedóra elég, hogy hőguta végezzen vele, mert egy a napon hagyott kocsiban 50 celsius fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet rövid idő alatt. A nőt állatkínzással gyanúsítják, a fonyódi kapitányságon hallgatták ki a rendőrök.

Az eset kapcsán megkerestük Kutyatár Egyesület vezetőjét, Boncz Editet, aki  a KaposPontnak elmondta: a kutya tragédiájának apropójából létrehoztak egy "hőségkommandót", amely igyekszik minél nagyobb területet körbejárni, hogy ellenőrizzék az állatok helyes tartását. Hozzátette: nem is érti, mit gondolhatott a hőgutát kapott eb gazdája, amikor bezárva hagyta a kocsiban szerencsétlen állatot, hiszen köztudott, hogy ilyenkor pillanatok alatt katlanná változik a tűző napon parkoló gépjármű. Amennyiben a kommandó ilyet tapasztal, azonnal értesíti a rendőrséget, és megkezdi az állat mentését.

Mint megtudtuk: nem ez az egyedüli probléma, ugyanis a nyári hőségben sok ember kikötve hagyja a kutyáját az udvaron. Azonban mivel nagy a kutyák tűrőképessége, nem mindegyik pusztul bele a hőgutába. Személyiségzavarokat azonban okozhat a szenvedő állatban. Mint megtudtuk: volt olyan eb, amelyik annyira megzavarodott, hogy a gazdáját is megharapta.

- A hőguta leginkább autóban, utazás közben fordul elő az ebekkel, mivel ilyenkor a felfokozott izgalmi állapotba kerülnek az állatok, így akár egy légkondicionált autóban is előfordulhat a sokkos állapot. Ezért az autóztatás előtt célszerű az állatorvosnál vásárolt nyugtatópasztával lehiggasztani kedvencünket. Amennyiben mégis megtörténik a baj, és látjuk, hogy kezd besokkolni a kutya, a legfontosabb, hogy megkezdjük az eb külső hűtését: akár hideg csap alatt, akár egy lavór vízben, de a ventilátor is nagy segítség lehet ilyenkor. Ha pedig komolyabb a helyzet, mindenképp riasztani kell az állatorvost, hogy időben gyógyszerekhez és infúzióhoz juthasson a kitikkadt jószág – tájékoztatta a KaposPontot Dr. Török Tímea állatorvos.

Az a gazda, aki nem figyel kellőképpen kedvencére, az állatkínzás bűncselekményét követi el, amelyért két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Címkék: Lelle, kutya, állatkínzás, , autó, kék hírek