A mai napon továbbra is folyamatosan ellenőrizte a Somogy megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport Baján a Petőfi-szigeten felépített védvonalat. A kritikus pontokon azonnal beavatkoztak.

A Tolna megyei Bátán a szőkedencsi önkéntes tűzoltók folyamatosan dolgoznak a gátak megerősítésén. A védvonalon több helyen fakadó vizek jelentek meg, illetve buzgárok keletkeztek. Ezek elhárítására a vízügyi szakemberek azonnal mozgósították a helyszínen szolgálatot teljesítő erőket, akik ellennyomó medencéket alakítottak ki és megtámasztották a gátat. Folyamatos a homokzsákos védekezés és a szivattyúzás az árvíz által veszélyeztetett lakóingatlanok védelme érdekében. A szőkedencsi önkéntesek a hivatásos egységekkel közösen hajtják végre az árvízvédelmi munkálatokat.

Várhatóan szombat hajnalban az árhullám elhagyja Magyarországot, a figyelem azonban azokon a területeken sem lankadhat, ahol már túl vannak a tetőzésen, hiszen gátszakadás apadáskor is bármikor előfordulhat. Bár a figyelem most a Duna déli részére irányul, továbbra is megfeszített erőre és figyelemre van szükség Esztergomtól lefelé, ugyanis ezeken a szakaszokon még mindig az ideiglenes, megmagasított védművek tartják mederben a folyó vizét.

Azokon a területeken, ahol már nincs szükség további védekezésre, megkezdődött az elöntéssel érintett területek mentesítése és fertőtlenítése, az ideiglenes védművek visszabontása, illetve az ilyenkor elengedhetetlenül szükséges szúnyoggyérítésre történő előkészületek.
A kormány mai ülésén a helyreállítási feladatok koordinálásával Dr. Bakondi György tű. altábornagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatóját bízta meg. A helyreállítási biztos valamennyi érintett tárca és szervezet részvételével zajló értekezletet tartott a mai napon, amelyen a soron következő teendőket vették számba.

Címkék: kisoroszi, csoport, baja, árvíz, mentő, somogy, kék hírek