Mint ismert: tényleges életfogytiglanra ítélték a Szita Bence gyilkosság mindhárom vádlottját a Kaposvári Törvényszéken elsőfokon. Előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölésért.

Szita Bence meggyilkolásának értelmi szerzője, P. Erika lehet az első nő Magyarországon, aki élete végéig soha nem szabadulhat. Az egyelőre még nem jogerősen tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt nő így mindenképpen bekerülhet a magyar büntetés-végrehajtás nagykönyvébe.

Egyes sajtóinformációk szerint, amennyiben jogerőssé válik az ítélet, a kalocsai börtönben helyezik el a gyilkos mostohát. Sőt, olyan híresztelések is felröppentek, hogy külön körletet is kialakítanának a nő számára. Hivatalosan azonban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága dönt arról, hogy az elítélt végül hol tölti le büntetését.

A másik két vádlott azonban nagy valószínűséggel a szegedi Csillag börtön vendégszeretetére számíthat. Ugyanis a TÉSZ-eseket (Tényleges SZabadságvesztésre Ítéltek) a fegyház épület harmadik emeletén kialakított "hosszúidejű speciális rezsimű körletében" (HSR körlet) egyszemélyes cellákban különítik el. Ugyan kérhetik áthelyezésüket a normál körletekben, ez azonban ritka. A szigorított részen a rabok egyetlen társa, pedig csupán a jó magaviseletért engedélyezett tengerimalacok lehetnek.

- Ez egy kivételes büntetés. Nem a társadalmi elvárásnak kell a bíróságnak megfelelni, ezért nem is igyekezett erre. A törvényszék a lelkiismeretének és törvényeknek akart megfelelni, amikor ítéletet hozott. A társadalmi elvárás ebben az ügyben nem valószínű, hogy szabdságvesztés lett volna, nem gondolom, hogy a Magyar Büntetőtörvénykönyv az ehhez kapcsolódó bűntetési nemeket, formákat tartalmazza - mondta indoklásában a Kaposvári Törvényszék bírója, Vadócz Attila.

Nézze meg az ítéletet, és az indoklást:

 

Címkék: indoklás, vadócz, életfogytiglan, gyilkosság, attila, kék hírek