A gyermekvédelmi intézményekből eltűnő gyermekek több mintegy 95 százaléka rövid időn belül megkerül, ám sokan közülük rövid idő múlva újra megszöknek. Az elmúlt évben a gyermekotthonokból megszökött 3251 gyermeknek több mint a fele három vagy több alkalommal hagyta el engedély nélkül az intézetet; csaknem minden második fiatal a családjához, közelebbi-távolabbi rokonaihoz ment, míg mások a barátaikhoz.

Az adatok szerint ennél jóval kisebb arányban és számban (tavaly összesen 175-en) szöktek meg azok, akik nem gyerekotthonokban, hanem nevelőszülőknél élnek, pedig a fiatalok többsége, 60 százaléka már náluk kapott helyet.

A gyermekek védelme leghatékonyabban családokban biztosítható, a kormány ezért a nevelőszülői hálózat megerősítésével szeretné megelőzni, hogy a - jórészt intézményekből - megszökött fiatalok bűncselekmények áldozatává vagy részeseivé váljanak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága pénteken az MTI-vel.

A szaktárca az eltűnt gyermekek szombati világnapja alkalmából kiadott közleményében emlékeztetett arra, hogy a nevelőszülői hivatás népszerűsítése, az érintettek számára a foglalkoztatási jogviszony megteremtése, valamint az örökbeadás egyszerűsítése egyaránt a gyermekek családba kerülését szolgálja.


A tárca utalt arra is, hogy a kormány döntése értelmében 2014. január 1-jétől az állami gondoskodásba kerülő minden 12 éven aluli gyermek nevelőszülőkhöz kerül, és a megújított nevelőszülői képzést az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 1,2 milliárd forinttal támogatják.

Az Emmi tájékoztatása szerint a 2010. és a 2012. évi előzetes adatok összevetéséből az állapítható meg, hogy a szökések száma megduplázódott, az érintett gyermekek száma 700-zal nőtt, és növekedett a négy vagy annál több esetben engedély nélkül távozók száma is.

Az adatokkal kapcsolatban ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a tavalyi statisztikákban megjelennek a nem magyar állampolgárságú, kísérő nélküli kiskorúként gyermekvédelmi szakellátásba került gyermekek szökései is. Mint írták, ők (illetve szüleik) azok, akik nem kívánnak hosszabb ideig itt maradni, tranzitországnak tekintik Magyarországot. A közleményben jelezték, a kísérő nélküli kiskorúak ellátása 2011 májusától került az idegenrendészettől a gyermekvédelmi szakellátás rendszerébe.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője egy az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódó pénteki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg 1111 eltűnt gyermeket és fiatalkorút keresnek. A 12 és 16 év közöttiek döntően intézetből tűntek el, és fele-fele arányban vannak köztük fiúk és lányok.

forrás: MTI

Címkék: intézet, eltűnt, gyermek, család, fiatal, kék hírek